ARTICOLE

12 lucruri pe care le-ai spune sefului daca ti-ai permite

Ca angajat, ti se spune sa fii vigilent, sa urmezi regulile, sa ai initiativa, o atitudine adecvata, sa fii rabdator, respectuos si loial. Ti s-a spus ca nu exista “eu” intr-o “echipa” si ar trebui sa fii recunoscator ca ai un job. Insa si sefii/angajatorii au obligatii catre tine, asa cum tu ai catre ei. Si una dintre aceste obligatii ale sefului este sa afle punctul de vedere al subalternilor.

Nu este insa foarte la indeamna sa spui deschis sefului ceea ce simti. Iti oferim un punct de plecare ca sa faci o lista cu ce i-ai spune sefului/patronului daca ti-ai permite, fara riscul unei sanctiuni:

1. Da-mi instrumentele necesare daca vrei sa imi fac treaba.

2. Recunoaste atunci cand ai facut o greseala.
 
3. Nu ma trata precum o roata intr-un mecanism. Sunt o persoana. Daca fac greseli, spune-mi. Daca cineva din echipa face o greseala, spune-i lui. Nu da vina pe toata echipa.
 
4. Cere-mi opinia din cand in cand. As putea sa iti ofer cateva idei bune daca m-ai asculta cel putin jumatate din timpul in care ma soliciti sa te ascult.
 
5. Am nevoie cu adevarat de feedback. Te rog sa nu astepti pana la finalul anului sa imi spui la evaluarea finala. As face o treaba mai buna daca mi-ai spune de pe acum ce fac bine si ce fac gresit.
 
6. Nu ma lasa cu ochii in soare. Atunci cand lucrurile merg prost, am nevoie ca sa te comporti ca un lider si sa ma sprijini. Daca nu imi esti loial imi este imposibil sa iti fiu loial.
 
7. Nu te pot auzi cand tipi. Poate ca ti s-a spus ca intimidarea este un bun instrument de management. Insa daca tipi la angajati nu te face decat sa pari slab si ineficient.
 
8. Nu ma obliga sa lucrez cu idioti. Stiu ca nu este simplu daca exista o persoana problema in grup, este treaba ta sa rezolvi situatia. Nu lasa lucrurile sa se deterioreze, va otravi intregul mediu de lucru.
 
9. Stabileste-ti o agenda clara. Daca tu nu stii ce vrei, cum te astepti sa stiu eu? Am nevoie sa intelegi propriile obiective si sa mi le comunici clar.
 
10. Nu minti in legatura cu termenele limita. Nu exista o cale mai buna sa pierzi increderea oamenilor din jurul tau daca stabilesti termene false. Ai incredere in minte si fii sincer ca sa pot sa imi fac treaba bine.
 
11. Fii previzibil. Daca te porti diferit in situatii similare voi pierde mai mult timp si mai multa energie facandu-mi griji cu privire la ceea ce vei face in loc sa lucrez.
 
12. Comporta-te ca un mentor. Intreaba-ma despre obiectivele mele. Da-mi proiecte care ma ajuta sa cresc, sa imi dezvolt abilitatile. Voi face o treaba excelenta daca iti manifesti interesul in legatura cu persoana si cariera mea. Acesta inseamna un sistem de castig reciproc.