ARTICOLE

Interviul de angajare: ce vad angajatorii in gesturile tale

Interviul de angajare: ce vad angajatorii in gesturile tale

 Petreci o groaza de timp ca sa iti pregatesti raspunsuri la intrebarile de la  interviul de angajare. Totusi, ceea ce spui este doar o parte a procesului,  iar ceea ce nu vorbesti, dar arati poate face diferenta la un interviu de  angajare.

 Exista studii care au aratat ca prima impresie este bazata, in proportie de  peste 50%, pe limbajul corpului si doar 7% pe continutul verbal. Este drept  ca actiunile pot „vorbi” adesea mai tare decat cuvintele.



Cateva repere importante despre comunicarea nonverbala la interviu

  • incepe din momentul in care intri pe usa si se incheie cand pleci, cu o oferta sau o respingere.
  • limbajul corpului nu poate deveni mai important decat raspunsurile la interviu.
  • greselile din comunicare nonverbala te fac sa pierzi jobul doar daca sunt asociate cu raspunsuri gresite. Altfel, faptul ca stai intr-un anumit fel sau ca ai anumite ticuri nu reprezinta un factor decisiv cand raspunsurile tale sunt foarte bune.

Scopul comunicarii nonverbale la interviu poate fi sintetizat in 3 aspecte. Daca reusesti sa le obtii, atunci partea de limbaj corporal ar trebui sa nu iti mai dea batai de cap. Bineinteles, este nevoie de ceva practica.

  • Incredere

Persoanele care detin acel „savoir-faire”, care sunt increzatoare fara sa para arogante obtin tot ce vor de la un interviu de angajare. Confortabili in propria piele, acestia sunt capabili sa iti controleze emotiile, sa para atenti si invingatori. De aceea este important sa „repeti” interviul de angajare ca sa obtii increderea in tine si sa o exprimi nonverbal prin atitudinea echilibrata. Exemple de gesturi care exprima increderea: faptul ca intri hotarat in camera, cand te asezi stai cu spatele drept, nu iti feresti privirea cand vorbesti cu intervievatorul.

  • Interes

Este foarte important sa iti exprimi interesul pentru job si pentru interviu atat verbal, cat si nonverbal. Fara priviri plictisite, cascat sau reverie. Realizeaza contact vizual (bineinteles, nu exagerat), fii atent, apleaca-te putin inspre interlocutor ca sa iti exprimi interesul.

  • Expresivitate

Demonstreaza-ti energia pozitiva (bineinteles, nu intr-o forma maniacala), exprima-ti putin entuziasmul si fii expresiv atunci cand vorbesti la un interviu de angajare. Prezinta-te pozitiv din punct de vedere nonverbal, zambeste din cand in cand, bineinteles, atunci cand este cazul. Nu te incrunta prea des si incearca sa nu iti manifesti iritarea.

Cea mai buna impresie la interviu din perspectiva comuncarii nonverbale

  • Felul in care arati

Asigura-te ca esti imbracat potrivit si ca te simti confortabil in acele haine care te fac sa arati ca un profesionist.

  • Felul in care mirosi

Este clar ca igiena trebuie sa fie impacabila si excesul de parfum trebuie evitat.

  • Felul in care te misti in timpul interviului de angajare

-Intra increzator in birou, fa contact vizual cu intervievatorul, zambeste, strange mana ferm.

-Cand iei loc, asigura-te ca stai drept, nu cocosat, cu umerii lasati. Apleaca-te putin peste birou sa iti exprimi interesul. Scopul este ca totul sa para natural, fara efort.

-Nu te lasa pe spate (vei parea prea relaxat), nu te foi (vei parea nervos sau imatur) si nu invada spatiul personal al recrutierului.

-Tine-ti picioarele pe podea si mainile intr-o pozitie naturala. Daca nu stii ce sa faci cu mainile, tine-le in poala sau pe masa, cu palmele in sus, intr-o pozitie deschisa. Evita sa stai cu degetele incrucisate, denota o atitudine defensiva.

-Daca ai obiceiul sa gesticulezi cand vorbesti, incearca sa nu faci gesturi prea ample si limiteaza-ti, pe cat posibil, miscarile mainilor.

  • Felul in care inchei interviul de angajare

Dupa ce ai incheiat interviul, strange mana politicos si zambeste cand iti iei la revedere.

Tine cont ca la orice interviu de angajare comunicarea verbala si cea nonverbala merg mana-n mana. Trebuie sa existe o consistenta intre gesturile tale si ceea ce spui ca sa obtii jobul. Pregateste-te si repeta putin scenariul unui interviu de angajare, vei vedea ca te ajuta. Succes!