ARTICOLE

Ce transmite limbajul corpului: gesturile care te tradeaza in timpul interviului

Ce transmite limbajul corpului: gesturile care te tradeaza in timpul interviului

Limbajului corpului este adesea analizat de catre intervievatori. Acesta le transmite multe lucruri despre persoana pe care o au in fata. Desi nu iti dai seama, vei fi analizat intens inca de la inceput. Hainele, postura, modul in care strangi mana si zambetul sunt primele lucruri pe care cel din fata ta le vede.

Iata ce transmit aceste lucruri si ce trebuie sa faci daca iti doresti sa ai un interviu de succes.


Linisteste-te

In primul rand trebuie sa te linistesti. Nu ti se intampla nimic rau. Este o experienta pe care trebuie sa o iei ca atare si sa dai tot ce ai mai bun.

Vorbeste clar, fluent, tare

Felul in care vorbesti in cadrul interviului este foarte important. Din cauza emotiilor poti vorbi fie prea incet, fie prea repede, fie prea tare. Trebuie sa fii atent la cum rostesti cuvintele. Este important sa vorbesti tare, astfel incat sa te auda toata lumea, dar in acelasi timp ai grija sa nu tipi. De asemenea, cuvintele trebuie sa fie clare. Nu vorbi prea repede deoarece cei din fata ta isi pot face o impresie gresita.

Gândeste-te la prezentatorii tv sau la persoanele pe care iti placea sa le asculti in diverse situatii (speakeri, profesori, etc.). Acestia rostesc cuvintele clar, suficient de tare incat sa auda toata lumea, dar in acelasi timp nu vorbesc repede, pentru ca cei care-i asculta sa-i poata auzi cu adevarat.

Strangere de mana ferma

O strangere de mana fermă, dar care sa nu provoace durere, este ideala. Persoanele care au o strangere de mana prea delicata sau usoara sunt asociate adesea ca fiind timide, retrase. De asemenea, incearca pe cat posibil sa ai mainile uscate si calde in momentul in care strangi mana celui din fata ta.

Atentie la pozitia corpului

Stai drept, fie ca stai pe scaun sau in picioare. Asigura-te ca ai o pozitie corporala corecta. Daca in timpul interviului stai intr-un scaun confortabil, sau chiar pe o canapea, nu te relaxa si nu sta intr-o pozitie inadecvata. Aminteste-ti ca esti la un interviu, nu in fata televizorului. In momentul in care esti prea relaxat, cei din fata pot considera ca nu esti cu adevarat interesat de postul respectiv.

Priveste interlocutorul in ochi

Contactul vizual este foarte importat atat in viata de zi cu zi, dar mai ales in cadrul unui interviu. Este foarte important sa privesti intervievatorul in ochi, atat cand vorbesti tu cat si cand ti se vorbeste. Daca sunt mai multe persoane in aceeasi incapere, care te asculta, uita-te cand la una cand la alta. Nu evita pe cineva in detrimentul altei persoane.

Privind persoana din fata in ochi, ii arati ca esti increzator, in timp ce privind intr-o alta directie sau catre maini arati exact opusul.

Gesticuleaza, insa nu excesiv

Mainile nu trebuie sa stea lipite de masa. Poti gesticula. Fii natural, insa nu gesticula excesiv.

Fii atent la interviu si la discutie

In timpul interviului nu te juca cu parul, pixul, sau cu unghiile. Nu da din picioare si nu te foi de pe-o parte pe alta. De asemenea, nu iti verifica telefonul si nu raspunde la mesaje. Toate acestea denota lipsa de profesionalism si de interes.

Nu sta picior peste picior

Evita aceasta pozitie deoarece este incomoda si nepoliticoasa. Mai ales in cadrul unui interviu lung, cand piciorul poate amorti si aluneca si vei fi nevoit sa schimbi adesea pozitia. Nu este etic si nici politicos. Adopta acesta pozitie acasa sau intr-un cerc restrans de persoane, pe care le cunosti foarte bine si cu care iti permiti o astfel de pozitie.