ARTICOLE

Cate contracte de munca poti avea in acelasi timp?

Cate contracte de munca poti avea in acelasi timp?

Ai deja un contract de munca la o companie si doresti sa mai inchei un contract de munca la o alta companie sau in cadrul aceleiasi companii? Potrivit Codului Muncii, acest lucru este posibil, insa trebuie sa cunosti toate conditiile in care poti incheia inca un contract.

Potrivit articolului nr. 35 din Codul Muncii, orice salariat are dreptul de a avea mai multe functii la angajatori diferiti sau la acelasi angajator. Acestea se pot face doar in baza unor contracte individuale de munca. Pentru fiecare contract, angajatul va beneficia de drepturile salariale aferente.

Astfel, fiecare angajat poate avea doua contracte de munca cu norma intreaga sau unul cu norma intreaga si mai multe cu norma partiala la angajatori diferiti. Singura conditie este ca programul de lucru sa nu se suprapuna.

Legea nu impune niciun fel de restrictii in privinta numarului de contracte pe care un angajat poate sa le aiba, dupa cum urmeaza:

- un angajat poate avea un contract de munca cu norma intreaga si inca unul cu jumatate de norma sau chiar cu norma intreaga, dar pentru alta companie.
- angajatul poate avea functii diferite sau aceeasi functie in toate contractele de munca.

Ce se intampla daca ai mai multe contracte de munca la un singur angajator

Codul Muncii nu prevede faptul ca un angajat poate avea un singur contract de munca in cadrul aceleiasi companii, ceea ce inseamna ca fiecare angajat poate avea doua sau mai multe contracte de munca in cadrul unei singure companii, indiferent de tipul acestora.

Cu toate acestea, daca un angajat are doua sau mai multe contracte de munca la acelasi angajator, acest lucru poate fi vazut de unele inspectorate teritoriale de munca drept o incalcare a prevederilor privind organizarea timpului de lucru. Potrivit art. 115 alin. (2) din Codul Muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Astfel, programul zilnic de lucru in cadrul aceleiasi companii nu poate depasi 11 ore pe zi.

Cate ore poti lucra intr-o zi, in baza mai multor contracte de munca

In articolul 114, alin. 1 din Codul Muncii este prevazut faptul ca durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, incluzand orele suplimentare. La alin. 2 al aceluiasi articol este prevazuta o exceptie in care durata orelor suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, insa doar cu conditia ca pe durata a 4 luni calendaristice, media orelor lucrate sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Acest lucru se aplica numai pentru angajatii care lucreaza in cadrul unei singure companii, indiferent ca au un singur contract de munca sau mai multe.

Cu toate acestea, nicaieri nu este precizat ca in momentul in care ai doua sau mai multe contracte de munca, la diferiti angajatori, trebuie sa lucrezi un anumit numar de ore pe zi.

Codul Muncii este aplicabil pe un singur contract de munca si nu limiteaza numarul contracte de munca incheiate de o persoana, indiferent de tipul acestora. Astfel, oricine poate avea doua sau mai multe contracte de munca, la firme diferite sau la acelasi angajator. Contractele de munca pot fi:
• toate cu norma intreaga
• unul cu norma intreaga si unul sau mai multe cu norma partiala
• toate cu norma partiala

Astfel, in Codul Muncii nu este prevazuta conditia ca totalul orelor prestate in cadrul mai multor contracte de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca. Mai mult, in cazul persoanelor care au doua sau mai multe contracte de munca incheiate cu angajatori diferiti, nu exista obligativitatea existentei unei pauze intre orele de munca, daca angajatii lucreaza 12 ore cu 24 de ore pauza.