ARTICOLE

5 lucruri care nu ti se spun despre campul muncii

5 lucruri care nu ti se spun despre campul muncii
Exista lucruri pe care nimeni nu ti le spune inainte de primul tau job. De cele mai multe ori, inveti aceste lectii cand treci de la primul loc de munca la urmatorul si iti incepi cariera. Ca sa fii cat de cat pregatit cu realitatile pe care le presupune o experienta in campul muncii, tine cont de lucrurile de mai jos:

1. Primul tau job s-ar putea sa nu aiba nimic de-a face cu ceea ce vrei sa faci in viata, insa acest lucru nu inseamna ca nu poti trage foloase importante din aceasta experienta. Multi absolventi de facultate incep sa acumuleze experienta in munca printr-un job intr-un call-center sau intr-un restaurant. Rolul primului loc de munca il reprezinta tocmai definirea si dezvoltarea unui set de abilitati pe care, ulterior, le vei putea corela cu studiile efectuate. Si, in plus, incepi sa cunosti oameni si sa iti dezvolti o retea de contacte pe care sa o folosesti ulterior.

2. Beneficiile studentiei sunt extrem de valoroase – profita de ele. Studentii sunt sfatuiti sa incerce sa obtina un job inca din timpul facultatii, nu pentru ca trebuie sa se maturizeze, ci tocmai pentru ca sa aiba mai usor acces la un post bun dupa absolvire. Experienta, relatiile, economiile facute in timpul facultatii, toate acestea vor reprezenta un plus si iti vor face viata mai usoara dup ace termini studiile.

3. Va trebui sa faci un efort mai mare ca sa iti mentii viata sociala. Este dificil sa mai ai iesiri cu prietenii la orice ora, mai ales cand trebuie sa mentii echilibrul intre un job full-time, studii si prieteni. Vei fi poate indeajuns de obosit dupa munca si nu vei mai putea iesi asa des. Este normal ca viata sa ti se schimbe si va trebui sa depui mai mult efort in mentinerea relatiilor, insa tocmai acum vei vedea cine merita si cine nu sa ramana in viata ta.

4. Relatiile si cunostintele pe care le faci sunt foarte importante. Indiferent de postul pe care il ocupi poti sa iti dezvolti relatii profesionale care iti vor fi folos in viitor. Profita si de retelele sociale precum LinkedIn ca sa fii un membru activ al unei comunitati si sa mentii contactele vii cu diverse persoane. Multi profesionisti spun ca un coleg/cunostinta din trecut i-a ajutat la un moment dat in viata cu un nou job. Niciodata nu stii de la cine poti primi ajutor, asa ca mentine relatiile vii.

5. Trebuie sa ramai la primul job cel putin un an. Poate ca iti va veni greu sa iti pastrezi calmul in multe dintre situatiile aparute la munca, insa incearca sa vezi lucrurile intr-o perspectiva pozitiva. Daca iti mentii locul de munca pentru cel putin un an vei arata loialitate si CV-ul tau va arata mult mai bine. Vei sti cand va fi momentul sa treci mai departe.

Poate nu o sa-ti placa primul tau loc de munca sau intrarea in campul muncii poate sa iti para plictisitoare. Intreaga ta lume se va schimba. Dar daca obtii tot ce se poate de la primul tau job vei avea mult mai multe avantaje in viitorul tau profesional.