Asistenta clienti
Esti candidat? Cauta job
Locuri de munca

Clauza de neconconcurenta - de la teorie la practica

Daca, in principiu, lucrurile par clare in ceea ce priveste clauza de neconcurenta, punerea ei in practica poate ridica dificultati. Atunci cand clauza este formulata, interpretata si aplicata de catre parti cu buna credinta, este foarte probabil sa nu se acorde o mare atentie formei si fondului problemei. Cand insa exista suspiciunea ca ea va fi incalcata sub o forma sau alta, atunci se va acorda o atentie maxima modului de redactare a clauzei.

 

Asa dupa cum precizeaza si Codul muncii, pentru a produce efecte clauza de neconcurenta (formulata direct in cadrul contractului colectiv de munca sau intr-un act aditional la contract) trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
 • activitatile care sunt interzise
 •  

 • cuantumul indemnizatiei de neconcurenta
 •  

 • perioada pe care produce efecte clauza de neconcurenta
 •  

 • tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii
 •  

 • aria geografica unde salariatul poate fi in reala concurenta cu angajatorul
Aceste elemente au rolul de a crea un context clar in care clauza devine activa. Dupa cum vom vedea insa in continuare, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

 

Sa ne oprim pentru inceput la activitatile care sunt interzise. Formularea aleasa de catre legiuitor nu este una foarte fericita. Daca interpretam cuvantul "activitati" ca fiind sarcinile pe care angajatul se presupune ca le-ar avea in cadrul firmei concurente, atunci se ridica urmatoarea problema: Ce se intampla daca salariatul in cauza este angajat la firma concurenta pe un alt post decat cel de pe care a plecat si care presupune - cel putin in aparenta - alte activitati? Poate exista certitudinea ca angajatul se va limita doar la prestarea acelor activitati? Cum poate dovedi vechiul angajator incalcarea clauzei atata vreme cat, cel putin formal, acest lucru nu se intampla?

 

Este posibila insa si o alta interpretare - si anume incadrarea activitatilor interzise in CAEN. Cu alte cuvinte, daca firma la care un salariat lucreaza are ca obiect de activitate "codul 7414" ? activitati de consultanta pentru afaceri si management, prin clauza de neconcurenta i se poate interzice acestuia sa se angajeze la o alta firma care are ca obiect de activitate acelasi cod CAEN, ceea ce presupune ca enumerarea tertilor la care salariatul nu se poate angaja sa fie una generica, de maniera: "toate companiile care au ca obiect de activitate codul 7414". Ceea ce, dupa cum se poate imagina, da clauzei o acoperire extrem de larga.

 

O posibila limitare o poate aduce definirea ariei geografice, care trebuie sa se faca in concordanta cu piata pe care actioneaza in prezent angajatorul si pe care previzioneaza ca va actiona in perioada de valabilitate a clauzei. Daca aria geografica este definita la modul " intreg teritoriul Romaniei", atunci ajungem de unde am plecat. In continuare aria de acoperire a clauzei este foarte mare.

 

In conditiile in care si perioada de valabilitate a clauzei tinde catre termenul maxim, atunci, in mod evident, salariatul poate fi pus intr-o situatie dezavantajoasa. Daca nici indemnizatia care se ofera nu poate compensa acest dezavantaj, este foarte probabil ca salariatul, la terminarea contractului cu actualul angajator, sa conteste clauza in instanta, ca fiind abuziva.

 

Revenind insa la cum ar putea fi formulate activitatile interzise, se poate face uz de explicatiile din CAEN (cum sunt, in exemplul de mai sus, cele date pentru codul 7414). Astfel, activitatile interzise pot fi prezentate de maniera: "salariatul nu poate acorda consultatii, indrumare sau asistenta operationala pentru firme si servicii publice, cum ar fi:

 

 • relatii si comunicare cu publicul;
 •  

 • proiectarea sistemului contabil, programe de eficientizare a acestuia si proceduri de control a bugetului;
 •  

 • asistenta pentru firme si servicii publice privind planificarea, organizarea eficienta si controlul, managementul informatiei si alte asemenea;
 •  

 • consultanta privind managementul (conducerea) exploatatiilor agricole (fermelor) si alte asemenea".
Ce se intampla insa in cazul in care angajatorul nu este interesat atat de activitatile pe care salariatul le poate desfasura la o firma concurenta cat de simplul fapt ca este angajat la acea firma si ca, in orice moment, poate furniza informatii importante din punct de vedere al afacerii sale?

 

Intr-un astfel de caz va aparea o contradictie intre activitatile interzise (care se refera la ceea ce salariatul poate face in mod nemijlocit) si la activitatile pe care o desfasoara tertii (firmele la care salariatul nu se poate angaja). Se mai poate vorbi in acest caz de concurenta? Sau este mai curand vorba de confidentialitate, de obligatia salariatului de a nu furniza informatii considerate a fi secret comercial?

 

Respectarea obligatiei de confidentialitate nu presupune neaparat un raport de munca. Altfel spus, un salariat poate furniza informatii unui concurent fara ca sa devina angajatul acestuia.

 

Iata de ce un angajator trebuie sa inteleaga, inainte de toate, ce anume vrea sa preintampine: ca un concurent sa obtina niste informatii despre afacerea sa sau ca acesta sa foloseasca expertiza unui salariat de-al sau?

 

Nu de putine ori se face confuzie intre obligatia de neconcurenta si cea de confidentialitate. In timp ce clauza de neconcurenta pune in centru individul (capacitatea acestuia de a produce rezultate), clauza de confidentialitate pune in centru informatia.

 

Se poate intampla ca o persoana sa detina informatii confidentiale care ar putea ajuta concurenta, dar sa nu poata performa de o maniera in care sa prejudicieze in mod efectiv actualul angajator. Cu alte cuvinte, chiar daca este vorba spre exemplu de un director de vanzari sau de marketing, nu trebuie neaparat considerat ca este necesara existenta unei clauze de neconcurenta. In schimb, existenta unei clauze de confidentialitate este fara indoiala mai mult decat necesara.

Publicat de Liliana Bolan la data de 27 iulie 2005

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro