Munca in strainatate: locuri de munca pentru medici si ingineri

Locurile de munca in strainatate au trezit interesul tot mai multor romani. In unele domenii numarul de aplicatii a crescut chiar si de 5 sau 6 ori, mai ales in sectoarele tehnice: Chimie si Petrochimie, IT&C sau Medical. Mai mult, daca pana anul trecut Italia, Spania si Grecia erau fruntase in preferintele candidatilor Myjob, in special in ceea ce priveste locuri de munca sezoniere sau necalificate, acum acestia se indreapta catre state precum Germania, Franta, Olanda sau tarile nordice, insa pentru joburi care necesita un nivel ridicat de specializare sau experienta. De asemenea, atat cererea, cat si oferta de ingineri sau alt tip de specialisti in domeniul petrolier s-a dublat si chiar triplat in tari din Orientul Mijlociu precum Emiratele Arabe Unite, Oman sau Qatar.

In acelasi timp, pe www.myjob.ro a crescut si oferta de locuri de munca pentru specialisti in state precum Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Franta sau Germania. Pentru Germania, acest fapt se explica si prin liberalizarea accesului la munca pentru persoanele cu studii tehnice sau academice superioare din orice stat al UE – specialistii romani nu mai au nevoie de permis de munca aici din 1 ianuarie anul trecut, iar angajatorii au mai putine formalitati de indeplinit in procesul de recrutare. La restrictiile pentru romani pe piata muncii au mai renuntat si Danemarca de la 1 mai 2009, precum si alte state membre UE: Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, insa de la 1 ianuarie anul trecut.
    
Cele mai multe joburi peste hotare raman, totusi, cele din:


Conform statisticilor Myjob, cei mai multi candidati pentru Turism sau Agricultura provin din Bucuresti si judetele Moldovei (Vaslui, Iasi), iar pentru medici sau ingineri navali, aplicantii sunt preponderent din Cluj-Napoca, Sibiu, respectiv Constanta. Candidatii cei mai activi in ceea ce priveste joburile in strainatate sunt barbatii, in proportie de 79%, in timp ce doar putin peste o cincime din numarul total de cereri (21%) apartin femeilor. Din punct de vedere al varstei, se observa o usoara crestere a interesului pentru strainatate in randul tinerilor intre 23 si 30 de ani: de la o cincime din totalul aplicantilor in 2008, la peste 33% in 2009. Cu toate acestea, cei mai multi romani care isi doresc un loc de munca in strainatate sunt specialistii care au ceva experienta in campul muncii si varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani: 52%.

La momentul actual pe www.myjob.ro se gasesc peste 3000 de joburi in strainatate: specialistii cu studii medii si superioare au la dispozitie 65% dintre locurile de munca disponibile, in timp ce 35% dintre anunturi se adreseaza candidatilor necalificati.

Publicat de Myjob la data de 8 februarie 2010

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.