Munca in strainatate: locuri de munca in Ungaria

Munca in strainatate: locuri de munca in UngariaPiata muncii din Ungaria este accesibila romanilor datorita proximitatii spatiale si a intrarii libere pe teritoriu, fara viza, cu pasaport valabil sau carte de identitate valabila. Totusi, obtinerea legala de locuri de munca in Ungaria se realizeaza dupa ce ai un permis de sedere (daca acel contract este mai mare de trei luni) si un permis de munca, potrivit datelor ANOFM.    

In cele mai multe cazuri, valabilitatea unui permis de sedere este de 5 ani. Poti obtine cerere pentru aprobarea stabilirii domiciliului si ulterior accesul la locuri de munca in Ungaria daca:

 • indeplinesti conditia unei sederi temporare legale (exceptand studiile);
 • ai cazare si mijloace de intretinere (ai un contract semnat cu un angajator);
 • nu exista motive pentru a fi exclus, potrivit prevederilor legale;
 • Ministerul Afacerilor Interne iti permite stabilirea resedintei.

Actele necesare pentru cererea de stabilire a domiciliului:

 • datele personale de identificare ce atesta cetatenia sau calitate de apatrid;
 • certificatul de nastere, certificatul de casatorie (daca este cazul);
 • documente ce atesta studiile sau pregatirea profesionala;
 • certificat de cazier emis in ultimele 6 luni;
 • documentul ce atesta asigurarea conditiilor de cazare si mijloacelor de intretinere.
 • aprobarea stabilirii domiciliului permite sederea in Ungaria pe o perioada nedeterminata, lucru notificat si in documentul de calatorie al strainului.

Odata ce ai obtinut aprobarea stabilirii domiciliului poti parasi si te poti intoarce fara restrictii pe teritoriul Ungariei. Ai obligatia de a anunta locul de cazare in Ungaria, comunicand datele personale de identificare, cetatenia, datele de identificare din pasaport, adresa cazarii, data da inceput si de final a duratei de cazare, locul si data intrarii in Ungaria si numarul permisului de sedere.

Permisul pentru locuri de munca in Ungaria      

a. Cum obtii permisul de munca  

Din momentul in care, in urma interviului de angajare, ai fost acceptat pentru locuri de munca in Ungaria, angajatorul va depune pentru tine cererea de permis de munca. La aceasta va anexa:

 • copia legalizata a documentului ce atesta pregatirea ta de specialitate, necesara indeplinirii jobului, precum si traducerea autentificata in limba maghiara, in cazul in care documentul a fost emis in alta limba;
 • adeverinta medicala care atesta ca esti apt medical pentru domeniul de munca, copia legalizata - daca documentul a fost eliberat intr-o limba straina - precum si traducerea legalizata in limba maghiara;
 • in situatia in care activitatea pe care urmeaza sa o faci necesita autorizare din partea a altor autoritati, documentele care atesta indeplinirea conditiilor de autorizare.
 
Permisul tau de munca va fi pastrat la angajator, astfel incat, daca optezi pentru alte locuri de munca in Ungaria, viitoarea companie care te angajeaza va solicita, pentru tine, un alt permis.

b. Permis individual de munca  

Permisul individual de munca se elibereaza atunci cand:

 • angajatorul a formulat o solicitare valabila de forta de munca referitoare la activitatea care poate fi desfasurata de catre un strain;
 • angajatorului nu i s-a repartizat un angajat autohton sau un cetatean din Zona Economica Europeana, care este tinut in evidenta pe baza unei norme speciale si care cauta un job, indeplinind conditiile legale de angajare.

In permisul individual trebuie precizat pentru ce angajator, la ce loc de munca, pentru ce activitate, in ce domeniu si pe ce durata poti fi angajat pe baza acestuia. Permisul individual poate fi emis doar pentru cel mult un an si poate fi prelungit periodic.

c. Permis de angajare in locuri de munca sezoniere in agricultura 

Poti obtine locuri de munca sezoniere in Ungaria la acelasi angajator pentru maximum 150 zile in interval de 12 luni. Acest interval trebuie calculat de la cea mai veche data a inceperii activitatii mentionata in permisul eliberat in vederea angajarii sezoniere. Durata angajarii poate fi stabilita in mai multe etape.

Permisul de angajare trebuie eliberat pe baza examinarii situatiei de pe piata fortei de munca si, odata ajuns la data scadenta, nu mai poate fi prelungit.

d. Permisul individual eliberat fara examinarea situatiei de pe piata fortei de munca  

Permisul individual se elibereaza fara a se tine cont de situatia de pe piata fortei de munca, potrivit sursei citate:

 • in limitele stabilite prin acorduri internationale;
 • cand efectuezi o activitate in calitate de personal cu inalta calificare;
 • de catre compania aflata majoritar in proprietate straina, in fiecare an calendaristic, cand munca este efectuata de catre straini al caror efectiv nu depaseste 2% din efectivul de personal cu drept de munca existent la data de 31 decembrie din anul precedent al societatii economice aflate majoritar in proprietate straina;
 • pentru activitatea sportiva daca esti profesionist, desfasurata ca munca;
 • daca esti invitat pentru activitati de invatamant, stiintific sau cultural.
 
Citeste in articolul urmator despre situatiile in care poti obtine locuri de munca in Ungaria fara permis de munca.

Consulta ofertele de locuri de munca din Ungaria, doar pe MyJob.ro.

Publicat de Myjob la data de 22 septembrie 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.