Munca in strainatate: locuri de munca in Suedia

Suedia a liberalizat accesul cetatenilor romani pe propria piata a muncii, astfel incat nu ai nevoie de un permis pentru a obtine locuri de munca. In calitate de cetatean al unui stat membru UE, poti sta pe teritoriul Suediei timp de trei luni, perioada in care obtii automat, fara nicio formalitate, drept de rezidenta si de munca, potrivit site-ului ANOFM.

Daca doresti locuri de munca in Suedia pe o perioada mai mare de trei luni trebuie sa te inregistrezi la Autoritatea pentru Migratie. Procedura consta in completarea unui formular pentru obtinerea dreptului de rezidenta, anexarea de copii ale pasaportului sau actului de identitate si documente care sa demonstreze indeplinirea uneia dintre urmatoarele conditii:

  • ai un loc de munca in Suedia - prezinti contractul de angajare in care este mentionata perioada angajarii si tipul contractului, responsabilitatile tale si numarul de ore de lucru;
  • ai propria afacere – documente in care se mentioneaza ca detii o companie si certificatul de inregistrare a firmei;
  • esti prestator de servicii - contract in care sa se mentioneze tipul serviciilor si durata acestora;
  • esti student - documente doveditoare ale studiilor, asigurare medicala valabila in Suedia; ca student ai dreptul de a obtine locuri de munca in Suedia pe durata  studiilor.
 
Formularul completat poate fi trimis prin posta Autoritatii pentru Migratie sau poate fi depus personal la unul dintre sediile acestei institutii. Daca ai deja un loc de munca in Suedia sau esti student, poti trimite formularul online. Nu se platesc taxe, iar dupa cinci ani poti obtine un drept de rezidenta permanent.

Daca detii dreptul de rezidenta si doresti sa stai in Suedia mai mult de un an, solicita obtinerea unui numar persoanal echivalent cu inregistrarea in baza de date, ca sa platesti taxe statului suedez si sa beneficiezi de sistemul de asigurari sociale. Acest numar personal se obtine doar daca ai contract pentru locuri de munca in Suedia.

Cum cauti de locuri de munca in Suedia

In general, in Suedia nu exista deficit permanent de locuri de munca, insa apar posturi libere temporar in invatamant, IT si servicii. Una dintre conditiile obligatorii pentru a obtine locuri de munca in Suedia este cunoasterea limbii suedeze, cel putin la nivel mediu.

Pe site-ul Myjob exista o pagina speciala dedicata muncii in strainatate si ofertele de locuri de munca se actualizeaza zilnic. Consulta direct pe site aparitia de noi locuri de munca in Suedia sau seteaza-ti o alerta zilnica si primesti ofertele direct in casuta ta de e-mail.

Publicat de Myjob la data de 24 noiembrie 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.