Munca in strainatate: locuri de munca in Spania

Munca in strainatate: locuri de munca in SpaniaDaca alegi sa obtii locuri de munca in Spania trebuie sa fii la curent cu toate prevederile legale ca sa fii sigur ca totul se desfasoara in beneficiul tau. Poti obtine locuri de munca in Spania fie prin ANOFM sau EURES, fie prin site-uri de recrutare care au sectiune separata pentru munca in strainatate.

Ca sa ai dreptul de rezidenta si, implicit, accesul la locuri de munca in Spania trebuie sa soliciti inregistrarea in Registrul Central al Cetatenilor Straini:

  • la Oficiul pentru Cetateni Straini;
  • in lipsa celui de mai sus, la Comisariatul Provincial de Politie din provincia unde vrei sa ramai sau sa locuiesti.

Exista mai multe tipuri de rezidenta care iti asigura accesul la locuri de munca in Spania:

  • rezidenta temporara: acordata pentru o perioada cuprinsa intre 90 de zile si 5 ani;
  • rezidenta permanenta: daca ai primit permis de sedere in Spania pe termen nelimitat si dreptul la locuri de munca in conditii de egalitate cu cetatenii spanioli. Dreptul la rezidenta permanenta se obtine dupa demonstrarea sederii legale si neintrerupte pe teritoriul spaniol timp de 5 ani.

Accesul la locuri de munca in Spania se face printr-un certificat de inregistrare sau a permisului de rezidenta, pentru care vei plati o taxa de 7,85 euro. Ca sa obtii NIE (Numarul de identificare a strainilor) trebuie sa te adresezi Directiei Generale de Politie daca ai drept de rezidenta sau daca ai initiat demersurile in acest sens.

Cum obtii locuri de munca in Spania

Exista mai multe situatii in ceea ce priveste obtinerea de locuri de munca in Spania:

a) daca nu ai drept de rezidenta, esti obligat, pentru a avea acces la locuri de munca in Spania, sa obtii autorizatia de munca. Aceasta se socilita de catre un angajator spaniol de la Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale si trebuie inscrisa in pasaport de Consulatul Spaniei la Bucuresti, doar in situatia in care contractul de munca este incheiat pe o perioada mai mare de 180 de zile.

Totodata, in termen de trei luni de la intrarea pe teritoriul spaniol trebuie sa soliciti personal inregistrarea in Registrul Central al Cetatenilor Straini, in urma acestei actiuni fiindu-ti eliberat un certificat de inregistrare unde se mentioneaza autorizatia de munca si perioada de valabilitate a acesteia.

b) daca ai drept de rezidenta, dar nu ai autorizatie de munca si doresti un job in Spania, trebuie sa obtii autorizatia. Procedura este la fel ca aceea descrisa mai sus, cu exceptia ca autorizatia nu trebuie trecuta in pasaport. In acelasi termen de trei luni vei solicita modificarea in Registrul Central al Cetatenilor Straini, unde ti se va elibera certificatul de inregistrare cu caracteristicile celui descris mai sus.

Formalitati necesare pentru a munci in Spania

  • afilierea si inscrierea la sistemul de securitate sociala spaniol de catre angajator, inainte de inceperea activitatii la job;
  • inaintea semnarii contractului se poate efectua controlul medical; controlul medical nu este obligatoriu daca respectivul contract nu depaseste 180 de zile;
  • semnarea contractului de munca si primirea unei copii. Angajatorul are obligatia de a comunica incheierea contractului la Serviciul Public al Muncii.

Locuri de munca in Spania cu caracter sezonier

Cele mai frecvente locuri de munca cu caracter sezonier in Spania sunt in agricultura. In cadrul procedeului de angajare sezoniera, in functie de conventia colectiva aplicabila, angajatorul trebuie sa garanteze o activitate profesionala, sa dispuna cazarea adecvata in conditii decente si sa organizeze deplasarea lucratorilor pentru sosirea la locuri de munca in Spania, dar si pentru intoarcerea in tara de origine.

Pentru locuri de munca in Spania in agricultura, vei avea o activitate de minimum 75% din timpul normal in sector, ceea ce inseamna 18 zile pe luna.

In Spania exista diferite conventii colective de munca in functie de zonele geografice si de activitatile desfasurate. De aceea, conditiile lucratorilor cu locuri de munca in provincii distincte sunt adeseori diferite.

Salariul minim interprofesional pentru anul 2008, la un timp complet de munca, in Spania, a fost stabilit de Guern la 600 de euro pe luna sau 20 de euro pe zi. Daca obtii locuri de munca in Spania, vei avea cel putin doua salarii suplimentare pe an, unul cu ocazia sarbatorilor de Craciun si un altul intr-o luna stabilita prin conventia colectiva de munca.

Gaseste acum locuri de munca in Spania.

Publicat de Myjob la data de 7 iulie 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.