Munca in strainatate: locuri de munca in Norvegia

Locuri de munca in NorvegiaPentru romani, alaturi de cehi, estonieni, polonezi, unguri etc., exista o serie de reguli tranzitorii pentru accesul la locuri de munca in Norvegia. Salariile oferite pentru locuri de munca in Norvegia sunt competitive si merita efortul de a munci acolo. Afla cateva aspecte legale ce reglementeaza accesul la locuri de munca in Norvegia.

Permis de sedere cu drept la locuri de munca

Ca obtii locuri de munca in Norvegia trebuie sa detii un permis de sedere cu drept de munca, potrivit ANOFM. Obtinerea unui astfel de permis se poate face prin solicitarea lui:

 • la reprezentantele Norvegiei din Romania (ambasada/consulat);
 • prin prezentare personala la comisariatele de politie din Norvegia;
 • cand angajatorul cere permisul in numele tau, ca angajat.

Masurile de tranzitie sunt valabile numai pentru cei care doresc locuri de munca in Norvegia la un angajator. Regulile nu se aplica pentru:

 • persoanele care presteaza servicii;
 • patronii de firme (daca detii o companie proprie si doresti sa incepi o afacere in Norvegia);
 • studenti;
 • persoane care presteaza servicii la perioade fixe sau care au mijloace proprii de subzistenta;
 • beneficiari de servicii.

Conditii pentru obtinerea permisului de sedere cu acces la locuri de munca

Pentru un permis de sedere cu drept de munca trebuie sa ai oferte sigure de locuri de munca full-time in Norvegia. Conditiile de munca si salariul de la jobul pentru care vrei sa optezi trebuie sa fie identice cu ale angajatilor norvegieni din acelasi loc de munca (salariul conform tarifului de baza sau corespunzator jobului si profesiei). Contractul de munca va trebui semnat de tine, ca angajat, si de catre angajator.

Documentele necesare cand depui o cerere de permis:

 • formularul de cerere completat si insotit de o fotografie;
 • dovada de angajare sau contractul de munca, cu punctul 5 din dovada de angajare, completat. Contractul de munca va fi semnat de ambele parti;
 • pasaport sau document de identitate, prezentate la predarea cererii. In situatia in care cererea este predata de angajator in numele tau, sunt necesare, in plus, urmatoarele documente: procura (formular separat) si copie dupa pasaportul tau.

Formularele care trebuie completate pentru acces la locuri de munca in Norvegia le poti gasi la adresa: www.udi.no. Depunerea unei cereri de permis pentru accesul la locuri de munca in Norvegia este gratuita.

Alte informatii despre locuri de munca in Norvegia

 • permisul de sedere nu este legat de anumite tipuri de locuri de munca, de competenta angajatului sau de un anumit job. Chiar daca ulterior vei schimba locul de munca, nu este necesara depunerea unei noi cereri pentru permis de sedere.
 • un permis obtinut conform regulamentului tranzitoriu nu acorda drept de rezidenta. Acest drept se acorda in Norvegia pe o perioada nelimitata.
 • una din conditiile pentru obtinerea dreptului de rezidenta permanenta este sa fi locuit in Norvegia in ultimii trei ani, pe baza unui permis de sedere temporar cu posibilitate de reinnoire.

Daca vrei sa te stabilesti in Norvegia, depune o cerere pe baza careia sa obtii dreptul de rezidenta permanenta, de exemplu pentru reintregirea familiei sau ca lucrator calificat.

Acum, nimic nu te opreste sa gasesti locuri de munca potrivite pentru tine in Norvegia.

Publicat de Myjob la data de 1 august 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.