Munca in strainatate: locuri de munca in Germania

Locuri de munca in GermaniaDaca vrei sa ai acces legal la locuri de munca in strainatate trebuie sa te informezi cu privire la circulatia fortei de munca si la toate actele necesare pentru a obtine jobul dorit. Iti prezentam mai jos sistemul prin care poti alege locuri de munca in Germania.

Obtinerea de locuri de munca in Germania se realizeaza in baza conventiilor bilaterale, potrivit datelor ANOFM. Intrucat perioada de tranzitie la angajarea in locuri de munca in Germania este de 2 pana la 7 ani de la aderarea tarii noastre la UE, ai nevoie de permis de munca.

Cum obtii permis de munca pentru locuri de munca in Germania

Primul punct de contact ca si cetatean strain il reprezinta Autoritatea pentru straini, respectiv reprezentanta Germaniei in strainiatate. Ca sa poti avea acces la locuri de munca in Germania, Autoritatea Federala a Muncii va comunica, printr-o procedura interna, aprobarea pentru angajarea in munca.

In calitate de cetatean al noilor state membre vei avea prioritate la obtinerea de locuri de munca in Germania in fata celor din tarile terte, coform EURES. Permisul / dreptul de rezidenta este un titlu de sedere pe termen nedeterminat, care iti da dreptul la exercitarea de locuri de munca in Germania. Potrivit ANOFM, ca strain poti primi drept de rezidenta daca:

 • ai permis de sedere de 5 ani;
 • iti este asigurat traiul;
 • ai cotizat in sistemul de asigurari sociale de pensie cel putin 60 de luni;
 • nu ai fost condamnat in ultimii 3 ani.

In momentul in care iti muti domiciliul pentru a obtine locuri de munca in Germania trebuie sa te inscrii la autoritatea locala, respectiv Oficiul pentru evidenta populatiei (Oficiul de inregistrare a locuitorilor – Einwohnermeldeamt) de la administratia locala a domiciliului lor, in termen de o saptamana. Tot la acest oficiu obtii si informatii despre adeverinta de sedere.

Permisul de munca:

 • poate fi eliberat de agentiile pentru munca;
 • trebuie obtinut inainte de a incepe sa lucrezi la unul dintre locruile de munca din Germania;
 • va avea initial o valabilitate de un an de zile, potrivit art. 284 II Codul Social, partea a III-a, coroborat cu art. 39 din legea privind sederea.

Documente necesare pentru eliberarea permisului care iti permite accesul la locuri de munca in Germania:

 • formular de solicitare pentru eliberarea unui permis de munca – UE;
 • oferta de job a recrutorului;
 • chestionarul de completat de catre angajator cu privire la conditiile de angajare.

Pentru aceasta procedura de aprobare pentru locuri de munca in Germania nu se percep, de regulă, taxe.

Acordarea aprobarii unui permis pentru locuri de munca in Germania se stabileste conform Legii privind sederea si conform conventiilor bilaterale. Astfel, daca ai incheiat un contract de munca cu un angajator:

 • primesti permis de munca pe o perioada de maximum 2 ani pentru locuri de munca in Germania in baza unei conventii bilaterale, iar daca de la inceput se stabileste ca indeplinirea contractului dureaza mai mult de doi ani se poate acorda aprobarea pe o durata maxima de 3 ani;

Potrivit conventiei bilaterale, drepturile salariale pentru locuri de munca in Germania ale lucratorilor romani trebuie sa corespunda nivelului stabilit de legislatia germana sau de contractele colective de munca din tara respectiva. Daca alegi unul dintre diversele locuri de munca in Germania trebuie sa stii ca salariului tau i se va aplica impozit pe venit.

Daca alegi locuri de munca in Germania in regim sezonier trebuie sa stii ca ai obligatia de a te asigura in sistemul de asigurari sociale german (asigurari sociale de boala, ingrijire, pensie, accident si somaj). In cazul in care alegi un job pe timp redus nu ai obligatia achitarii contributiilor de asigurari sociale de sanatate, ci doar asigurarea privata de sanatate incheiata de angajator.

Contributiile care se platesc in conformitate cu legislatia pentru locuri de munca in Germania sunt urmatoarele:

 • Contributii sociale: asigurarea de sanatate (aproximativ 14,4% raportat la salariul brut), asigurare de ingrijire (1,7% din salariul brut, 1,95% daca ai cel putin 24 de ani si nu ai copil); asigurarea pentru somaj (6,5%) si asigurarea pentru pensie (19,5%). Contributiile sociale se platesc jumatate de catre tine si jumatate de catre angajator;
 • Asigurare privata in caz de boala - angajatorul are obligatia sa incheie o asigurare privata de boala pentru angajat, in caz contrar este total raspunzator pentru riscul financiar in caz de boala a angajatului;
 • Asigurarea legala in caz de accident sau boala profesionala este o asigurare obligatorie a angajatorului in favoarea angajatului sau.

Contract de mediere intre un agent privat si o persoana in cautarea de locuri de munca in Germania

Contractul prin care mediatorul se angajeaza sa iti medieze cautarea unui loc de munca cu contract de munca se incheie in forma scrisa si cuprinde, in special, taxa de mediere, precum si toate activitatile care sunt necesare pregatirii si realizarii medierii.

 • Taxa de mediere, inclusiv T.V.A., nu poate depasi suma de 2000 Euro, corespunzand valorii cuponului de mediere acordat de Agentia Federala a Muncii la medierea somerilor si va fi achitata numai in cazul in care contractul de munca se materializeaza. Daca taxa este mai mare, intelegerea devine nula.
 • Ministerul Federal al Muncii si Afacerilor Sociale este imputernicit sa stabileasca prin ordin ca pentru anumite locuri de munca sau grupe profesionale sa se stabileasca taxe de mediere proportionale cu salariul.

Gaseste locuri de munca in Germania.

Publicat de Myjob la data de 6 iunie 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.