Munca in strainatate: locuri de munca in Cipru

Locuri de munca in CipruPentru a veni in intampinarea celor care doresc sa obtina locuri de munca in strainatate, va prezentam o serie de informatii cu privire la aspectele legale pe care oricine vrea sa lucreze peste granita trebuie sa le cunoasca. Articolul din aceasta saptamana contine cateva elemente esentiale daca vrei sa obtii un job in Cipru.

Ca sa ai acces la locuri de munca in Cipru nu ai nevoie de permis de munca, insa trebuie sa te inscrii la Serviciul pentru Straini si Migratie, potrivit ANOFM. Pentru acest lucru te vei adresa:

 • Departamentului pentru Inregistrarea Populatiei si Migratie sau Serviciului pentru Straini si Migratie – migration@crmd.moi.gov.cy – din cadrul Ministerului de Interne;
 • cu 30 de zile inainte de implinirea termenului de 3 luni de la sosirea in Cipru, solicitati eliberarea certificatului de inregistrare a strainului, precum si a permisului de sedere pentru cetatenii U.E. (Alien Registration Certificate - ARC), iar obtinerea de locuri de munca in Cipru va fi legala.

Daca optezi pentru munca in strainatate, iata cateva adrese utile unde poti face demersuri pentru locuri de munca in Cipru, conform datelor ANOFM:

 • Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale din Cipru, Departamentul pentru Relatii de Munca, www.mlsi.gov.cy/dlr, e-mail: info@dlr.mlsi.gov.cy, fax: 22.451.41/2
 • Biroul Central Nicosia, Cladirea Silvex et. 2, Bd. Griva Digeni nr. 54, 1096, tel: 22.451.216
 • Birouri teritoriale unde te poti interesa de locuri de munca in Cipru: Lemesos - Cladirea Asigurarilor Sociale, Str. Fraglinou Roosevelt nr. 80, 3011, tel: 25.819.252/3; Larnaca - Cladirea Asigurarilor Sociale, str. Filiou Tsigaride, 6023, tel: 24.805.401/2; Pafos - Agiou Spyridonos nr. 1, 8021, tel: 26.822.640/41.

Potrivit legislatiei cipriote, angajatorii sunt obligati de a informa pe cei carora le ofera locuri de munca cu privire la:

 • identitatea partilor, tipul de job si sediul principal al companiei;
 • descrierea succinta a activitatii de la job;
 • data inceperii a contractului sau, daca acele locuri de munca sunt pe perioada determinata, durata estimata a contractului;
 • acordurile colective care guverneaza termenii si conditiile de lucru.

Totodata, pentru ca respectivele locuri de munca in Cipru sa fie in regula din punct de vedere legal, vei primi si informatii suplimentare despre durata concediului platit la care ai dreptul, durata perioadei de preaviz, salariul si frecventa platii si orele de lucru zilnice sau saptamanale. Toate aceste informatii trebuie sa iti fie furnizare in maximum o luna de la data acceptarii unui job in Cipru.

Exista locuri de munca in Cipru unde poti lucra:

 • 5 zile pe saptamana, maximum 8 ore, pentru care ai dreptul la cel putin 20 de zile de concediu anual;
 • 6 zile pe saptamana, 8 ore/zi, cu un concediu anual de minimum 24 de zile.

Programul de lucru saptamanal nu poate depasi 48 de ore in medie/saptamana, incluzand orele suplimentare. Aceasta medie se calculeaza la un job de cel putin 4 luni, fara a lua in considerare perioadele de concediu, fie el de odihna sau medical.

In ceea ce priveste locurile de munca in Cipru, exista o serie de legi ce prevad conditiile de lucru ale angajatilor. Acestea fie se aplica tuturor profesiilor, fie numai unor anumite locuri de munca:

 • legea privind organizarea timpului de lucru la locuri de munca - cuprinde prevederi generale referitoare la orele de lucru aplicabile tuturor angajatilor;
 • legea privind locuri de munca pentru lucratorii comerciali - cuprinde prevederi referitoare la orele de lucru, precum si la alte conditii de lucru, cum ar fi orele suplimentare, pauzele si odihna lucratorilor comerciali (vanzatori, casieri, aprovizioneri, magazineri, lucratorii din macelarii, pescarii, brutarii si saloane de coafura);
 • conditiile de lucru pentru locuri de munca din domeniul hoteluri si de catering sunt prevazute in Regulamentul angajatilor din domeniul hotelier (conditii de lucru), respectiv Legea angajatilor in domeniul de catering (conditii de lucru).

Riscurile la care te expui daca accepti locuri de munca la negru in Cipru:

 • nu beneficiezi de asigurari sociale si nici nu poti valorifica la pensie perioada cat ai avut locuri de munca in Cipru;
 • nu vei avea acces la prestatii medicale gratuite, indemnizatii in caz de accident de munca, boli profesionale;
 • nu vei putea reclama angajatorul in cazul in care nu iti respecta drepturile pentru ce locuri de munca ai sau ai avut;
 • poti deveni o victima a exploatarii prin munca.

Salariul minim pentru locuri de munca in Cipru este stabilit anual, la fiecare 1 aprilie. Nivelul salariului minim anul trecut era de 409 lire (698,82 euro) daca abia ai obtinut un job si 434 lire (741,53 euro) dupa sase luni de activitate la acelasi angajator.

Ce trebuie sa mai stii legat de obtinerea de locuri de munca in Cipru

 • contractul semnat in Romania nu are valoare juridica in Cipru, deci atunci cand alegi anumite locuri de munca vei negocia contractul direct cu angajatorul;
 • este important sa ai cunostinte minime de limba engleza;
 • nu exista obligativitatea incheierii contractului de munca in forma scrisa;
 • poti solicita angajatorului dovada inscrierii tale la sistemul de securitate sociala, pentru a te asigura ca ai locuri de munca in Cipru cu respectarea legislatiei.

Foloseste serviciul Myjob pentru a alege locuri de munca in Cipru.

Publicat de Myjob la data de 6 iunie 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.