Munca in strainatate: locuri de munca in Australia

Obtinerea de locuri de munca in Australia presupune emigrarea cu drept de lucru prin intermediul unei vize. In conditiile in care esti deja calificat intr-o profesie si vrei sa te orientezi catre locuri de munca in Australia, vei avea nevoie de viza Skilled Migration, potrivit documentatiei puse la dispozitie pe site-ul Departamentului de Imigrare in Australia (www.immi.gov.au). 

Spre deosebire de alte state, in Australia nu se emite permis de munca, accesul la locuri de munca facandu-se pe baza vizei obtinute. Ca sa poti emigra si sa obtii locuri de munca in Australia trebuie sa indeplinesti cateva conditii de baza:

  • sa ai mai putin de 45 de ani la data aplicarii pentru viza;
  • sa ai competenta lingvistica in limba engleza, garantata prin intermediul testului IELTS, punctajul minim acceptat fiind 5;
  • sa ai cel putin liceul absolvit;
  • profesia nominalizata se se regaseasca pe lista ocupatiilor din Australia, respectiv pe Skilled Ocupations List - SOL (consulta lista la adresa www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf).
In functie de studii si experienta in alte locuri de munca, ocupatiile in Australia se impart in 3 categorii, cotate cu un numar diferit de puncte: 
  • 60 de puncte, pentru care experienta profesionala recenta trebuie sa fie de minimum 12 luni din ultimele 18 luni;
  • 40 si 50 de puncte - experienta pe care o ai trebuie sa fie de minimum 2 ani din ultimii 3.

Ca sa indeplinesti cerinta de baza privind nominalizarea unei ocupatii care sa se regaseasca pe lista SOL si sa ai acces la locuri de munca in Australia trebuie sa iti fie echivalata calificarea profesionala de catre Consiliul Australian de Evaluare. Daca doresti o viza in Australia, o poti face indepenent, fara sa apelezi la o institutie de consultanta specializata. Trebuie sa cunosti indeaproape legislatia si modificarile efectuate constant, de aceea este recomandat un ajutor specializat, fie avocat, fie agent de imigrare, insa ambii acreditati de catre Departamentul Australian al Emigrarii.

In prezent, cele mai cautate locuri de munca in Australia sunt: ingineri, specialisti IT, medici, farmacisti, piloti, traducatori, lacatusi, strungari, electricieni etc.

Exista mai multe tipuri de viza in urma carora poti obtine locuri de munca in Australia. Iata-le prezentate pe scurt:

1. Vize temporare

a. Graduate Skilled (Temporary) - acest tip de viza se acorda studentilor straini din Australia care doresc sa obtina rezidenta;

b. Skilled Independent Regional (Provisional) - destinat acelora care acumuleaza cel putin 110 puncte din cele 120 obligatorii pentru emigrare si le da dreptul de a trai si obtine locuri de munca in Australia in zone mai putin atragatoare din punct de vedere economic.

2. Vize permanente pentru locuri de munca in Australia

a. Offshore General Skilled care cuprinde:

  • Skilled-Independent - viza adresata celor care doresc locuri de munca in Australia si vor sa se stabileasca acolo;
  • Skilled-State Territory Nominated Independent - acest tip de viza este adresata acelora care detin anumite calificari sau profesii pentru care piata fortei de munca din Australia nu poate acoperi cererea pe baza ofertei locale de locuri de munca. Vei primi, in acest caz, o sponsorizare din partea statului respectiv, cu obligatia de a te stabili si angaja pentru primii 2 ani doar in statul care te-a sponsorizat;
  • Skilled Matching - similara celei anterioare, in acest caz viza se obtine in urma sponsorizarii din partea unui angajator;
  • Skilled-Designated Area Sponsored - daca ai rude intr-o zona desemnata a statului si sunt dispuse sa te sponsorizeze ca sa obtii ulterior locuri de munca in Australia;
  • Skilled-Australian Sponsored - asemanatoare celei anterior, numai ca in acest caz poti avea numai urmatoarele tipuri de legatura de rudenie cu sponsorul: copil (adoptiv, natural sau vitreg), parinte, frate/sora (inclusiv vitreg sau adoptiv), nepot/nepoata de unchi (inclusiv vitreg sau adoptiv).
 
b. Onshore General Skilled: 
 
  • Skilled-Independent Overseas Student - viza destinata studentilor straini care la finalizarea studiilor doresc sa aiba acces la locuri de munca in Australia pentru o profesie de 60 de puncte sau de 50 de puncte cu conditia unui doctorat australian;
  • Skilled-Designated Area Sponsored Overseas Student - destinata tot studentilor straini, Australia, insa permite nominalizarea unei meserii de 50 de puncte fara conditia unui doctorat australian, in cazul in care aplicantul gaseste un sponsor cu care are o legatura de rudenie;
  • Skilled-Australian Sponsored Overseas Student – aplicantul va avea fata de sponsor calitate de copil (adoptiv, natural sau vitreg), parinte, frate/sora (inclusiv vitreg sau adoptiv), nepot/nepoata de unchi (inclusiv vitreg sau adoptiv).
 
Consulta ofertele actuale de locuri de munca in Australia pe Myjob.ro.

 

Publicat de Myjob la data de 20 octombrie 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.