Munca in strainatate: locuri de munca in Arabia Saudita

Munca in strainatate: locuri de munca in Arabia SauditaArabia Saudita este un loc exotic pentru cei care aleg locuri de munca in strainatate. Avantajele si dezavantajele obtinerii de locuri de munca in Arabia Saudita se disting la o analiza atenta nu doar a mediului profesional, ci si a contextului geo-politic. Pentru romani, Arabia Saudita poate fi o alta lume, daca ne gandim la tipul de guvernare: monarhie bazata pe Legea islamica si legile decretate, cartea de capatai fiind Coranul. Desi limba oficiala este araba, numarul mare de rezidenti straini (peste 6 milioane) i-a obligat pe bastinasi sa invete limba engleza.

Cum obtii locuri de munca in Arabia Saudita

Pentru a putea ajunge in Arabia Saudita ai nevoie de o viza de intrare, care trebuie garantata de un “sponsor”, potrivit informatiilor furinizate de site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Orice rezident strain depinde de un sponsor saudit si trebuie sa dispuna de o carte de sejur (iqama). Totodata, legislatia saudita obliga angajatorul care ofera locuri de munca in Arabia Saudita sa pastreze pasaportul angajatului – ceea ce inseamna ca poti parasi teritoriul tarii doar dupa obtinerea unei vize de iesire de catre angajator.

Daca ai unul dintre locurile de munca disponibile in Arabia Saudita cu un contract de munca, dupa perioada de proba (de regula, trei luni) ti se va elibera un permis de sedere temporara, valabil doi ani, cu posibilitatea reinnoirii pentru o perioada similara.

  • In Romania, vizele pentru acces la locuri de munca in Arabia Saudita se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Regatului Arabiei Saudite din Bucuresti (Str. Polona nr. 6, Sector 1, Telefon: 210-9109; 210-9221, Fax: 210-7093).

Ce trebuie sa stii cu privire la locuri de munca in Arabia Saudita:

  • parasirea locului de munca de la un “sponsor” si trecerea la altul constituie contraventie;
  • riscul atacurilor teroriste se mentine ridicat, potrivit site-ului MAE, de aceea este indicat sa te informezi despre zona in care vei avea locul de munca;
  • asistenta consulara se obtine de la cea mai apropiata misiune diplomatica romana - Ambasada Romaniei din Raid;
  • asigurarea medicala este obligatorie in Arabia Saudita;
  • obtinerea permisului de conducere trebuie sa se faca local, nefiind recunoscut cel din alta tara.

Cele mai multe dintre afacerile care produc oferte de locuri de munca in Arabia Saudita sunt controlate de europeni. Cele mai cautate locuri de munca pe teritoriul saudit sunt:

  • ingineri, care au adesea functii de conducere, specializati in petrol si gaze si in constructii. Salariile oferite pentru astfel de locuri de munca sunt intre 3.000 si 4.500 de euro;
  • personal medical, cele mai multe locuri de munca vacante fiind in cadriologie, medicina interna, psihiatrie, oncologie, chirurgie, radiologie, pediatrie etc;
  • lucratori calificati pentru turism.

Cei mai multi angajatori din Arabia Saudita ofera, alaturi de un salariu atractiv pentru diverse locuri de munca, cazare si masa zilnica. Totusi, inainte de a te decide sa optezi pentru astfel de oferte de locuri de munca, ia in calcul propria securitate, baierele religioase, culturale sau legislative. Alege sa te informezi in detaliu inainte de a opta pentru locuri de munca pe teritoriul saudit.

Consulta acum ofertele de locuri de munca in Arabia Saudita.

Publicat de Myjob la data de 25 august 2008

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.