Munca in strainatate: Elvetia da dreptul la libera circulatie, studiu si munca pentru romani

Romanii si bulgarii vor avea acces la locuri de munca in Elvetia, in urma referendumului organizat pe 8 februarie. Peste 62% dintre cei care au participat la vot au fost de acord cu extinderea acordurilor de libera circulatie cu Uniunea Europeana.

Elvetienii au fost chemati sa raspunda prin referendumul de duminica la urmatoarea intrebare: “Acceptati decizia federala din 13 iunie 2008 referitoare la aprobarea prelungirii acordului dintre Elvetia si Comunitatea Europeana si statele ei membre in legatura cu libera circulatie a persoanelor, precum si aprobarea si punerea in aplicare a protocolului vizand extinderea acordului asupra liberei circulatii la Bulgaria si Romania?”.

Desi acum exista temeri cu privire la somaj, autoritatile au avertizat permanent populatia asupra consecintelor directe ale respingerii acordurilor, care ar duce la anularea altor intelegeri cu UE.

Acordul de pentru libera circulatie, semnat in 1999:

  • este asociat altor sase masuri care faciliteaza schimbul liber intre tarile europene si Elvetia;
  • in cazul anularii unuia dintre acorduri se vor rezilia si celelalte.
 
Restrictii ridicate gradual

22 dintre cele 26 de cantoane au votat in favoarea extinderii acordului. Totusi, in pofida rezultatului favorabil, romanii si bulgarii vor avea inca 10 ani de acces limitat pe piata locurilor de munca in Elvetia. Conform dispozitiilor acordului, extinderea liberei circulatii se va derula in etape:

  • timp de 7 ani, imigratia va fi reglementata de mai multe masuri de autoprotectie, precum limitarea numarului de autorizatii de sedere (contingente), prioritate pentru muncitorii autohtoni, controlarea salariilor si a conditiilor de munca inainte de orice angajare a unui imigrant roman sau bulgar;
  • in urmatorii 3 ani vor putea fi reintroduse contingentele, pentru limitarea numarului de muncitori.

In 2009, doar 372 de vize de rezident si 3.700 de vize temporare vor fi acordate romanilor. In prezent, in Elvetia sunt aproximativ 4.000 de romani, majoritatea cu inalta calificare, iar in 2008 au fost folosite doar 17 din cele 1.000 de permise de munca disponibile.

Consulta pe Myjob locurile de munca disponibile in Elvetia.

Publicat de Myjob la data de 9 februarie 2009

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.