Munca in strainatate: cinci tari UE elimina restrictiile pe piata muncii

Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia si Danemarca renunta la restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata de locuri de munca. Primele patru tari permit accesul liber la locuri de munca incepand cu 1 ianuarie 2009, iar in Danemarca poti lucra fara permis de munca de la 1 mai 2009.

Eliminarea restrictiilor de pe piata muncii duce la instaurarea unei egalitati de sanse intre cetatenii statelor de mai sus, romanii si bulgarii care opteaza pentru munca in strainatate.

Amintim situatia actuala privind accesul la locuri de munca peste hotare:
  • Irlanda, Belgia, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Germania, Franta si Austria prelungesc restrictiile la locuri de munca pentru inca trei ani, invocand ca motiv criza economica;
  • Italia prelungeste restrictiile cu un an, pana la 31 decembrie 2009;
  • Ungaria, Portugalia, Grecia, Danemarca, Spania, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia permit acces liber la locuri de munca.

Grecia si Spania, printre preferinte

Conform datelor statistice, cetatenii bulgari prefera locuri de munca in Grecia, in timp ce romanii opteaza mai mult pentru joburi in Spania. Ridicarea restrictiilor pe piata muncii ar trebui sa descurajeze munca la negru, potrivit autoritatilor de la Atena si Madrid. In acelasi timp, insa, numarul somerilor din Spania a inregistrat noi maxime (peste 3 milioane de someri, o crestere cu 47% fata de anul precedent), lucru care denota dificultatea de a obtine un job in Regat, chiar daca accesul este acum liber.

Migratia se va diminua

In noile contexte economice, liberalizarea pietei de locuri de munca nu mai reprezinta o oportunitate la fel de mare fata de anii in care tarile europene inregistrau cresteri economice. Organizatia Internationala pentru Migrare, citata de Adevarul, prevede ca din 2010 migratia se va diminua semnificativ la nivel global. Daca intre 2000 si 2005 s-au inregistrat peste 3,3 milioane de emigranti pe an, rata pentru 2005 - 2010 este estimata la 2,5 milioane pe an.

In prezent, un numar considerabil de locuri de munca in strainatate se inregistreaza in Marea Britanie si Germania, unde sunt preferati romanii in sectorul agricol.

Vezi pe Myjob toate ofertele de locuri de munca in strainatate.

Publicat de Myjob la data de 12 ianuarie 2009

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.