ARTICOLE

15 secrete pentru un CV castigator

15 secrete pentru un CV castigator
Gandul de a redacta un CV intimideaza multa lume. Este dificil sa stii de unde sa incepi si ce sa inculzi in document. Totusi, exista diverse modele de CV care te pot ajuta, inclusiv formatul pas cu pas de la Myjob pentru completarea unui curriculum vitae. Ca sa iti usuram povara, iata 15 aspecte care te ajuta nu numai sa indeplinesti sarcina, dar sa si obtii un CV castigator.

1. Determina ce tip de job vrei, care este obiectivul tau in cariera, ce stii sa faci cel mai bine si care este domeniul de interes. O data ce ai stabilit aceste lucruri, iti poti structura CV-ul in jurul acestor idei.

2. Gandeste-te la CV-ul tau ca la un instrument de marketing. Gandeste-te la tine ca la un produs, la angajator ca la un client si la CV ca o brosura despre respectivul produs pe care incerci sa il vinzi. Care sunt avantajele pentru companie ca sa te angajeze si ce beneficii poate obtine de pe urma ta? Ce te face unic? Asigura-te ca raspunsurile se regasesc in CV-ul tau.

3. Foloseste-te de curriculum vitae ca sa obtii un interviu, nu un loc de munca. Nu trebuie sa notezi toate detaliile despre fiecare realizare. Incearca sa fii clar si concis. Scopul CV-ului tau este sa genereze destul interes astfel incat angajatorul sa te sune pentru un interviu. La intalnire vei avea sansa de a detalia cu privire la realizari, obiective si aptitudini dovedite in alte locuri de munca.

4. Utilizeaza propozitii marcate prin liniute sau bullet-uri. Atunci cand vrei sa ilustrezi un anumit lucru printr-o propozitie scurta, care sa fie inclusa in descrierea activitatilor trecute, foloseste astfel de marcatori. CV-ul se va citi mai repede si mai usor astfel, ceea ce este un avantaj pentru tine.

5. Cuvintele care exprima actiunea sunt importante intr-un CV. Am actionat, am organizat, am realizat, am dezvoltat etc. – iata cateva exemple de verbe de actiune cu care iti poti incepe propozitiile din curriculum vitae.

6. Numerele si procentele fac nota distincta in corpul CV-ului. Foloseste-le! Iata doua exemple:

  • Am gestionat un departament de 10 persoane, cu un buget de x lei.
  • Am crescut vanzarile companiei cu 25% in 15 judete ale tarii.

7. Incepe cu ceea ce este mai important. De vreme ce CV-urile se citesc, de obicei, in maximum 30 de secunde, decide-te ce anume din experienta, educatie, aptitudini este mai important si incepe cu respective sectiune. Pune-ti punctele tari primele, ca sa aiba toate sansele de a fi citite.

8. Potriveste-te in joc. Citeste cu atentie anuntul de angajare de care esti interesat. Foloseste-te de cuvintele cheie din el si subliniaza-le in CV. De fiecare data cand vrei sa aplici pentru un job, actualizeaza-ti CV si adapteaza-l cerintelor angajatorului.

9. Cuvintele de impact sunt cele care atrag atentia in CV – aptitundini specifice unui anumit domeniu sau job, ani de experienta, denumirea fostelor locuri de munca. Utilizeaza-le in CV pentru mai mult succes.

10. Accentueaza pozitivul. Evita orice punct negativ sau irelevant. Daca simti ca data absolvirii ultimei scoli de dezavantajeaza, nu mai trece anul, ci doar denumirea diplomei sau a institutiei. Daca ai anumite responsabilitati la actualul job pe care nu vrei sa ti le mai asumi la urmatorul, nu le mai scrie in CV. Concentreaza-te asupra acelor sarcini pe care vrei si poti sa le faci in continuare. Lasa deoparte orice informatie personala irelevanta precum greutatea sau inaltimea.

11. Arata ceea ce stii. Mai degraba decat sa insisti intr-o anumita zona, foloseste-te de CV-ul tau pentru a evidentia exertiza acumulata. Restul detaliilor le vei da direct la interviu.

12. Arata pe cine stii. Daca ai raportat activitatile tale catre cineva care are un nume in domeniu, scrie acest lucru in CV. A avea o legatura profesionala directa cu cineva important il determina pe cititor sa creada ca si tu esti important.

13. Construieste-ti CV-ul ca sa poata fi citit usor. Lasa spatii albe, foloseste un font mai mare de 10 si limiteaza-ti documentul la 1-2 pagini. CV-urile sunt citite repede, ajuta recrutorul sa iti “scaneze” prezentarea intr-un mod eficient.

14. Cere altcuiva sa iti reciteasca CV-ul. De vreme ce esti asa implicat in situatie, ar putea fi dificil pentru tine sa iti dai seama ce lucruri sunt cu adevarat importante si ce nu are relevanta. Incurajeaza cealalta persoana sa puna intrebari, te va ajuta sa descoperi lucruri pe care nu le-ai trecut in CV si merita luate in considerare. Fa-ti un curriculum vitae clar si fara greseli, folosindu-te de aces ajutor.

15. Trimite-ti CV-ul la potentiali angajatori. Gandeste-te la tot acest proces ca la un joc unde sansele de a castiga cresc cu fiecare CV trimis la companie. Fie ca o faci direct, alaturi de o scrisoare de intentie, fie ca aplici pur si simplu la joburi, nu rata nicio sansa de a te face cunoscut. Succes!