Asistenta clienti
Esti candidat? Cauta job
Locuri de munca

Munca la domiciliu

Locul prestarii muncii nu mai este strict legat de sediul angajatorului, activitatea salariatului putand fi prestata in diferite alte locuri. Domiciliul angajatului poate fi astfel inclusiv locul sau de munca.

Conform prevederilor art. 108 din Codul muncii, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei angajati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.

Atentie! Pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi vor stabili singuri programul de lucru.

Particularitatea controlului activitatii in cazul salariatilor care muncesc la domiciliu o reprezinta faptul ca dreptul de control presupune efectuarea periodica de vizite la domiciliu. Salariatul care nu va permite accesul angajatorului savarseste o abatere disciplinara.

Recomandari:

 • Incheie contractul de munca doar dupa ce ai efectuat o vizita la domiciliul angajatului;
 • Asigura-te ca angajatul dispune de conditiile propice desfasurarii activitatii;
 • Observa si afla informatii despre:

  - numarul persoanelor care locuiesc in apartament/casa;
  - conditiile de lumina si igiena necesare desfasurarii activitatii;
  - existenta unui spatiu destinat special defasurarii activitatii (birou/atelier etc.)
 • Specifica atributiile de serviciu, conditiile de predare a materialelor, termenele si detaliile tehnice cu mult mai multa atentie, avand in vedere ca acest salariat nu va fi supravegheat permanent de un sef;
 • Anunta vizitele la domiciliu in vederea controlului.

Munca la domiciliu nu se presteaza in temeiul unui contract special, ci tot a unui contract individual de munca, doar cu anumite particularitati referitoare la locul prestarii acesteia.

Atentie! Contractul individual de munca la domiciliu se va incheia numai in forma scrisa si va contine, in afara elementelor obligatorii pentru orice contract de munca, urmatoarele:

a) precizarea expresa ca salariatul va lucra la domiciliu;
b) orarul in care angajatorul poate controla activitatea salariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Test de utilitate

Atentie! Inainte de a incheia un contracte de munca la domiciliu, pentru tine, ca angajator, este util sa parcurgi urmatorul chestionar:

1. Activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare salariatul are caracter relativ autonom;
2. Nu exista risc de accidentare in prestarea muncii;
3. Salariul este platit in raport cu cantitatea produselor realizate sau serviciilor prestate;
4. Accesul angajatorului la domiciliul salariatului este facil;
5. Salariatul poate lua singur cele mai multe dintre deciziile privitoare la prestarea muncii, fara a se consulta cu seful de departament;
6. Atributiile postului sunt clare si enumerate in fisa postului;
7. Prin natura activitatii, predarea produselor, respectiv furnizarea serviciilor se realizeaza ritmic, fara a se acumula intarzieri;
8. Echipamentele necesare prestarii activitatii sunt disponibile si deplasabile si nu sunt necesare desfasurarii activitatii si a altor salariati;
9. Salariatul nu urmeaza sa desfasoare o munca de echipa;
10. Controlul calitatii produselor realizate, respectiv a serviciilor prestate, poate fi facut relativ simplu si rapid.

Trebuie sa observi cate dintre cele 10 afirmatii corespund activitatii concrete pe care doresti sa o desfasori angajand un salariat cu munca la domiciliu. Pe o scara de la 1 la 10, acesta este gradul de utilitate al incheierii unui astfel de contract.

Publicat de Divizia de Legislatia Muncii - Rentrop & Straton la data de 12 decembrie 2011

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro