Asistenta clienti
Esti candidat? Cauta job
Locuri de munca

Dreptul la pensie anticipata partial

Pensionarea anticipata este una dintre problemele cu care se confrunta orice angajator la un moment dat. In continuare va prezentam o situatie problematica si solutiile oferite conform Codului muncii.

Un salariat implineste varsta de 60 ani in aprilie si doreste sa se pensioneze anticipat partial. Are 36 ani stagiu de cotizare. Cand se depune dosarul de pensionare - in ziua in care salariatul implineste 60 de ani sau mai devreme? Pentru societate este suficienta o cerere din partea salariatului prin care solicita acest lucru pentru intocmirea actelor necesare pentru dosar?

Solutia specialistilor este urmatoarea:

Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata partial sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Salariatul care solicita pensionarea anticipata partial trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
  • realizarea stagiului complet de cotizare sau depasirea acestui stagiu cu pana la 8 ani.

Pentru persoanele nascute dupa data de 01 ianuarie 1950 varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani (conform Anexei 5 la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

In aceste conditii, un salariat poate beneficia de pensie anticipata partial incepand cu data la care implineste varsta de 60 de ani daca are un stagiu de cotizare cuprins intre 35 si 42 de ani. Un stagiu de cotizare de 43 de ani ii da dreptul sa beneficieze de pensie anticipata.

Atentie! La stabilirea stagiului complet de cotizare/stagiului de cotizare in specialitate, precum si la determinarea punctajului mediu anual in cazul pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate respectiv perioadele in care o persoana:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
  • a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
  • a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
  • Conform art. 103 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor.

Astfel, pensia constituie un drept al salariatului care se acorda la cererea acestuia daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. Salariatul este cel care, potrivit legii, poate retrage cererea de pensionare pana la emiterea deciziei de pensionare.

Printre actele care dovedesc indeplinirea conditiilor de pensionare, angajatorul are obligatia sa elibereze:

  • adeverinte prin care sa ateste date privind activitatea desfasurata de salariat adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau
  • alte conditii si alte documente aflate in dosarul de personal al salariatului.

Publicat de Divizia de Legislatia Muncii - Rentrop & Straton la data de 30 ianuarie 2012

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro