Asistenta clienti
Esti candidat? Cauta job
Locuri de munca

Clauza de neconcurenta

Reglementarea cuprinsa in Codul muncii referitoare la clauza de neconcurenta face distinctie intre:

  • toti salariatii din unitate, care au obligatia generala de fidelitate in raport cu angajatorul, inclusiv obligatia de a nu-l concura, fara sa fi incheiat pentru aceasta niciun contract special si fara a fi platiti suplimentar;
  • salariatii cu care s-a negociat o clauza de neconcurenta, care, desi inserata in contractul de munca, va putea produce efecte numai dupa ce acesta va lua sfarsit.

Ca urmare, vom deosebi in cele ce urmeaza intre obligatia generala de neconcurenta a salariatilor actuali si obligatia de neconcurenta decurgand din clauza incheiata cu fostii salariati.

1. Obligatia generala de neconcurenta

Obligatia de fidelitate se refera la indatorirea salariatului de a urmari, in realizarea muncii sale, interesele legitime ale patronului si de a se abtine de la orice actiune avand ca scop sau efect afectarea acestor interese.

Codul muncii prevede expres obligatia de fidelitate ca fiind una dintre obligatiile principale ale salariatului (art. 39 alin. (2)).

Obligatia de fidelitate a salariatului fata de angajator are, de principiu, trei elemente:

a) obligatia de subordonare si indatorirea de a urmari interesele patronului in prestarea muncii;
b) obligatia de neconcurenta;
c) obligatia de confidentialitate (de discretie), adica obligatia de abtinere de la orice alte activitati prin care sunt incalcate interesele legitime ale patronului.

Atentie!
Conform legislatiei actuale, toti salariatii sunt obligati la neconcurenta pe parcursul executarii contractului de munca, fara a fi necesara incheierea unei clauze de neconcurenta. Clauza de neconcurenta vizeaza numai activitatea salariatului dupa ce va inceta contractul de munca.

Salariatul este obligat la fidelitate pe intreaga perioada a contractului de munca. Aceasta obligatie continua chiar si atunci cand efectele principale ale contractului de munca (prestarea muncii si plata salariului) sunt suspendate.

Incalcarea obligatiei de fidelitate constituie abatere disciplinara si se poate sanctiona cu oricare dintre sanctiunile disciplinare, inclusiv cu concedierea. Daca puteti dovedi prejudiciul produs prin faptele lui de concurenta, ii veti putea pretinde si despagubiri, corespunzatoare acestor prejudicii.

Atentie! Obligatia de fidelitate nu il opreste pe salariatul care nu a incheiat o clauza de neconcurenta sa se pregateasca pentru o viitoare activitate concurentiala, care va incepe dupa incetarea actualului contract.

2. Continutul clauzei de neconcurenta

Conform prevederilor art. 21 alin. (2) din Codul muncii, clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca se prevad in mod concret:

a) activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului;
b) cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare acordate salariatului;
c) perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta;
d) tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii
e) aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

3. Efectele clauzei de neconcurenta

Potrivit art. 23 alin. (1) din Codul muncii, clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei sau a specializarii pe care o detine. La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca, instanta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Publicat de Divizia de Legislatia Muncii - Rentrop & Straton la data de 5 ianuarie 2012

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro