Asistenta clienti
Esti candidat? Cauta job
Locuri de munca

Ce este Inspectia Muncii?

Inspectia muncii este organul de specialitate al administratiei publice centrale. Inspectia muncii se afla in subordinea M.M.F.P.S. si are atributii de control in domeniul relatiilor de munca, al sanatatii si securitatii in munca si al supravegherii pietei.

Activitatea Inspectiei Muncii este reglementata prin urmatoarele:

  • Legea nr. 108/1999 republicata, pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, modificata si completata prin Legea nr. 51/2012;
  • Hotararea nr. 1377 din 18 noiembrie 2009 modificata si completata, privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Muncii, precum si pentru stabilirea unor masuri cu caracter organizatoric;
  • Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, art. 237-240.

Actele normative speciale care reglementeaza aspecte legate de raporturile de munca si de sanatatea si securitatea in munca prevad in mod expres competenta de control a Inspectiei Muncii si a Inspectoratelor Teritoriale de Munca.

Cu toate acestea, exista si anumite acte normative care utilizeaza in stabilirea competentelor de sanctionare a unor fapte contraventionale urmatoarele formulari „constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul imputernicit de ministrul muncii” ... In aceste cazuri veti fi vizitati de inspectori din cadrul Inspectiei Muncii, respectiv inspectorate teritoriale de munca.

Unitatile care functioneaza in subordinea Inspectiei Muncii sunt:

  • inspectoratele teritoriale de munca;
  • Centrul de Monitorizare a Unitatilor cu Risc Profesional - finantat din venituri proprii;
  • Centrul de Pregatire si Perfectionare Profesionala al Inspectiei Muncii - finantat din venituri proprii.

Activitatea Inspectiei Muncii in tara se desfasoara prin inspectoratele teritoriale de munca aferente fiecarui judet si municipiului Bucuresti.

Inspectia Muncii reprezinta organismul central de specialitate care coordoneaza inspectoratele teritoriale de munca si asigura:

  • sistemul de reglementari;
  • instructiuni de lucru;
  • strategiile de control la nivel national, realizand totodata si
  • controlul calitatii inspectiei muncii.

Atentie! In masura in care organele de control care va viziteaza sunt constituite atat din reprezentantii Inspectoratelor Teritoriale de Munca, cat si ai Inspectiei Muncii, cu siguranta activitatea dvs. face obiectul unei verificari speciale, care va avea un caracter cat se poate de meticulos si orientat spre rezultate concrete.

Pe linia relatiilor de munca sunt organizate in cadrul ITM in principal urmatoarele activitati:

1. Activitatea de evidenta a muncii;
2. Activitatea de control a relatiilor de munca;
3. Activitatea de inregistrare a contractelor colective de munca si conciliere si arbitraj al conflictelor de interese.

Transpunerea atributiilor inspectiei muncii se face prin formularea unor obiective concrete care sunt, de regula, anuntate de inspectorii de munca inca de la inceputul verificarilor efectuate. Obiectivele concrete ale controlului se aduc la cunostinta angajatorului controlat la initierea controlului, acestea fiind stabilite in functie cauza care a generat controlul.

Exemplu: intr-un control de tip campanie, care trebuie sa aiba un caracter operativ, va puteti astepta ca obiectivele urmarite sa vizeze verificarea formelor de angajare a lucratorilor si modalitatea de organizare a timpului de munca.

Atentie! Impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca de a exercita, total sau partial, controlul ori de a efectua cercetarea evenimentelor prin orice actiune sau inactiune constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.

Pentru mai multe detalii referitoare la controlul inspectorilor de munca accesati www.inspectie-revisal.legislatiamuncii.ro.

Publicat de Divizia de Legislatia Muncii - Rentrop & Straton la data de 11 iunie 2012

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro