Asistenta clienti
Esti candidat? Cauta job
Locuri de munca

Ce este contractul colectiv de munca?

Contractele colective de munca guverneaza raporturile de munca, intrucat relatiile de munca nu se reduc numai la legi si contracte individuale de munca.

De ce este important sa se incheie contracte colective de munca? Forta majoritatii salariatilor este mai mare decat forta unui singur salariat. Fiind o grupare unita, salariatii pot cere satisfacerea intereselor intr-o masura mai mare decat o pot face individual. Angajatorul trebuie sa acorde o atentie deosebita negocierii si incheierii contractului colectiv, respectand atat doleantele angajatilor, cat si propriile interese.

Contractul colectiv de munca reprezinta o conventie incheiata (obligatoriu in forma scrisa) intre angajator/organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Legea mentioneaza ca prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca in vederea asigurarii pacii sociale.

Contractul colectiv de munca este specific dreptului muncii si seamana cu o lege, deoarece are caracter permanent (se aplica de un numar nedeterminat de ori) si se publica in Monitorul Oficial (daca s-a incheiat la nivel de grup de unitati si sector de activitate).

Contractul colectiv de munca se negociaza si exprima vointa juridica a partilor intre care s-a incheiat, nu a legiuitorului.

Legea nr. 62/2011, a dialogului social, publicata in Monitorul Oficial nr. 322 din 10 mai 2011 a schimbat complet abordarea contractelor colective de munca.

In prezent, nivelurile la care se negociaza si se incheie contracte colective de munca sunt:

  • unitatea;
  • grupul de unitati;
  • sectorul de activitate.

A fost eliminat contractul la nivel national, dar si contractele la nivel de ramuri. Unele contracte colective de munca ce fusesera incheiate la nivel de ramura au fost in vigoare pana la 31 decembrie 2011, dar dincolo de aceasta data acest nivel de negociere a disparut.

Atentie! Regula aplicabilitatii generale a contractelor colective de munca a fost abandonata si se aplica exclusiv la nivel de unitate. La nivel de grup de unitati sau de sector, un contract colectiv le este aplicabil numai celor care au fost reprezentati efectiv la negocierea si semnarea lui.

Ca urmare, este posibil ca o parte dintre salariatii economiei (chiar majoritatea) sa nu fie „acoperiti” prin niciun contract colectiv de munca, deoarece cel national nu mai exista, iar cele superioare nu isi mai produc efecte generale.

Opozabilitatea contractelor colective de munca vizeaza categoria de persoane carora un astfel de contract li se aplica. Inainte de Legea nr. 62/2011, contractele colective de munca erau aplicabile pentru toti salariatii din unitatea, ramura sau din economia nationala, in functie de nivelul la care se incheia.

La nivel de unitate insa, un contract colectiv de munca are efecte obligatorii nu numai pentru salariatii membri ai sindicatului care l-a negociat, dar si pentru salariatii nemembri. El este obligatoriu chiar si pentru salariati care s-au angajat ulterior, deci care nu lucrau in unitatea respectiva atunci cand s-a negociat contractul.

Pentru mai multe detalii despre negocierea si incheierea contractului colectiv de munca, accesati www.contractulcolectivdemunca.legislatiamuncii.ro.

Publicat de Divizia de Legislatia Muncii - Rentrop & Straton la data de 31 mai 2012

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro