ARTICOLE

Vrei afacerea ta?

Vrei afacerea ta?

Vrei sa fii propriul tau sef si sa dispui dupa dorinta de timpul tau? O afacere pe cont propriu este solutia la indemana daca esti o fire independenta si intreprinzatoare. Totusi, inainte de a renunta la actualul job, alege in cunostinta de cauza noul tau drum in cariera si pune in practica acele idei de afacere care ti se potrivesc si iti pot aduce implinirea profesionala.  

Spre exemplu, o idee de afacere usor de pornit este una in sistem de franciza, testata de altii si care s-a dovedit a fi banoasa. Ca sa pornesti o astfel de afacere ai nevoie de un capital de pornire de cateva mii de euro pe care fie ii ai in cont, fie ii obtii printr-un credit. Daca totul merge bine, recuperezi investitia in afacere in minimum doi ani, iar in cel mai rau caz, afacerea nu functioneaza si pierzi banii. Problema, adesea, nu se rezuma la bani, ci la lipsa de motivatie, de disciplina si capacitatea de a-ti gestiona capitalul intr-o afacere.

Primii pasi pentru o afacere proprie

  • Ce-ti doresti, independenta sau siguranta financiara?
 Raspunsul la aceasta intrebare reprezinta un prim pas in alegerea unei cariere construita pe o afacere personala. Siguranta financiara, in anumite conditii, poate fi obtinuta atunci cand ai un job (bineinteles, tii cont de tipul de companie, puterea economica a firmei, tipul postului etc.). Independenta presupune sa nu mai ai sef si sa lucrezi ca liber profesionist, dar exista riscul sa ai mai multi sefi decat ai fi crezut.  


Din pacate, putine cursuri care te invata cum sa devii manager iti explica si care sunt abilitatile de care ai nevoie si ce trebuie sa stii pentru a deveni proprietar de afacere.
 

  • Poti sa realizezi singur un proiect de afacere?

Daca pornesti de la o idee proprie de afacere, toata organizarea, de la concepere, impartire pe etape si pana la gestionarea timpului va depinde numai de tine. Daca nu ai o idee de afacere, exista si varianta lucrului intr-o retea Multi Level Marketing sau Network Marketing. Acesta din urma ofera autonomie (adica nu ai sef si muncesti in ritmul tau), un mentor si rezolvarea aproape in totalitate a problemelor date de documente, de procesarea comenzilor, distributie si contabilitate prin sistemele software ale marketingului in retea.

  • Ai “simtul afacerilor”?

Un “simt al afacerilor” se traduce prin atragerea de noi clienti si mentinerea celor vechi. Pentru a reusi intr-o afacere, trebuie sa ai cunostinte de contabilitate, management, vanzari, serviciu clienti, promovare si multe altele. Daca nu detii astfel de abilitati, gandeste-te cum le poti obtine pentru propria afacere - fie te instruiesti, fie contractezi servicii oferite de altii.

  • Stii sa manevrezi riscurile financiare?

Orice afacere are suisuri si coborasuri. Uneori va trebui sa platesti un furnizor inainte de a incasa platile de la client.

 

  • Poti sa iei decizii repede sub presiune si pe proprie raspundere?

Analizezi toate optiunile pentru a minimaliza riscurile intr-o afacere? Odata ce ai luat o decizie, nu mai sta sa te gandesti daca a fost cea mai buna si mergi mai departe -  daca ai curajul de a infrunta riscurile care pot aparea, gandeste-te la o afacere pe cont propriu, altfel poate iti este mai bine intr-un job bine platit. 

  • Te descurci cu diferite tipuri umane, cu diferite temperamente?

 

Ca orice posesor de afacere, va trebui sa interactionezi cu clienti, furnizori, angajati si functionari publici. Fiecare este diferit si trebuie sa stii sa lucrezi si sa negociezi cu orice persoana care iti poate influenta mersul afacerii.

  • Nu renunta pana nu-ti atingi obiectivele

Daca prima afacere nu functioneaza, te descurajezi sau o iei de la capat? Te motiveaza fiecare reusita, oricat de mica ar fi? Ai tendinta de a renunta la vacante si la week-end-uri pentru a lucra la diverse proiecte? Propria afacere inseamna multa munca. O pauza poate insemna multe contracte pierdute. Totul depinde numai de tine -  chiar daca ai angajati, trebuie sa-i supraveghezi si esti responsabil pentru ei!

  • Stii sa impaci viata profesionala cu cea de familie?

In primii ani, orice afacere iti va solicita toata atentia, dupa care te vei obisnui cu acest ritm de lucru si vei uita sa-ti mai iei o vacanta. In plus, s-ar putea sa ai unele dificultati financiare pana sa apara rezultatele muncii tale, pana afacerea devine profitabila, dificultati pe care familia ta va trebui sa le indure. Uneori nu stii unde se termina munca si unde incepe timpul liber. Angajat fiind, ai un program prelungit la job? Incearca sa-ti imaginezi cum este sa ai responsabilitatea intregii afaceri! Nu in ultimul rand, inainte de a porni o afacere, calculeaza-ti resursele si vezi cine te va sustine pana vei ajunge sa obtii un profit si sa-ti amortizezi cheltuielile.

 Odata ce ai gasit raspunsul la aceste intrebari, ai in minte imaginea a ceea ce presupune munca pe cont propriu. Reusita in afaceri este doar pentru cei curajosi - succes!