Modele de CV: alege-l pe cel mai bun!

Atunci cand are formatul potrivit, CV-ul tau poate fi o componenta puternica din arsenalul cu care ai pornit in cautarea unui job. Tocmai de aceea trebuie sa alegi un model de curriculum vitae in functie de experienta ta, de educatie si de jobul pe care il doresti.

Redactarea CV-ului poate incepe prin completarea, pas cu pas, a unui formular tipic, de genul pus la dispozitie de Myjob.ro, vezi aici. Acest prim pas este recomandat juniorilor, insa, pe masura ca experienta ta in munca si in cautarea de joburi creste, poti alege sa optezi pentru un model de CV personalizat, pe care il incarci in contul tau Myjob prin optiunea upload CV.

Iti prezentam, in cele ce urmeaza, cele trei tipuri de baza de modele de CV, ca tu sa il alegi pe cel mai bun pentru tine:

  • Model de CV cronologic

Numele acestui tip de CV indica faptul ca datele redactate sunt organizate ca titluri de joburi si responsabilitati corespondente, de la cea mai recenta pozitie pana la cea mai veche relevanta pentru domeniul in care aplici.

Cum poti face CV-ul cronologic eficient?

Angajatorii prefera acest tip de curriculum vitae. Cand este bine scris, un CV cronologic poate fi clar, tintit si, cel mai important, usor de citit (Tine minte ca aceia care fac recrutarile acorda foarte putin timp per CV!). Prima impresie este cruciala, mai ales in cazul unui curriculum vitae. Acest model de CV este direct si prezinta clar “faptele” si poate oferi un real ajutor managerilor de resurse umane grabiti.

Cine ar trebui sa foloseasca un model de CV cronologic?

CV-ul cronologic nu este optim pentru orice candidat la job. Cei care au experienta tradusa printr-o istorie a locurilor de munca pot folosi cu succes un astfel de model de CV. Pe de alta parte, celor abia intrati in piata muncii sau care schimba domeniul de activitate le va fi greu sa creeze un CV bun pe baza unui astfel de model. Lor le este recomandat urmatorul model de CV.

  • Model de CV functional

Un curriculum vitae functional aranjeaza istoria locurilor de munca pe care le-ai detinut astfel incat sa evidentieze aptitudinile deosebite si realizarile tale. Trebuie sa fii insa foarte atent cand utilizezi un astfel de model pentru ca poate dauna daca nu este realizat bine.

Cum poate un CV functional sa obtina un interviu de angajare?
 
Cele mai dese plangeri ale managerilor de resurse umane in legatura cu CV-urile functionale se refera la incapacitatea de a combina aptitudinile prezentate cu jobul vizat. Din fericire, aceasta greseala este usor de evitat. Oricarei abilitate sau competente trebuie sa i se alature numele companiei si titlul postului unde ai folosit-o.

CV-ul functional iti evidentiaza rezultatele, insa angajatorul este interesat in continuare de experienta ta si perioadele in care ai obtinut-o. Poti avea doar beneficii de pe urma unui curriculum vitae functional daca il folosesti in felul in care recrutorul il solicita. O ordine cronologica a locurilor de munca trebuie intercalata intotdeauna, chiar daca nu explicit, in orice model de CV ai alege.

Cine ar trebui sa foloseasca un model de CV functional?

Un astfel de curriculum vitae da o imagine mai clara a experientei tale. Aplicantii cei mai potriviti pentru un CV functional sunt:
 
1. Persoanele care au avut joburi variate, apparent fara o legatura clara intre ele;
2. Cei a caror titulaturi de locuri de munca nu exprima clar responsabilitatile asumate la job;
3. Absolventii care abia intra pe piata de munca;
4. Candidatii care fac o schimbare de cariera.

  • Model de CV combinat

CV-ul combinat reprezinta un mix intre cel cronologic si cel functional. Informatia este organizata ca sa scoata in evidenta aptitudinile si competentele, apoi titlurile de joburi, de companii si o scurta descriere a responsabilitatilor avute la locul de munca. Acest model de CV este foarte bine primit de recrutori. Daca la inceput CV-ul exprima abilitatile si rezultatele, apoi prezinta si o sectiune importanta a experientei.

Prin ce este eficient un astfel de curriculum vitae?

Acest model de CV este foarte bun deoarece personalizeaza si exprima cat mai adecvat si aptitudinile, si experienta pe care o ai. Il vei folosi ca sa evidentiezi punctele tari si abilitatile transferabile.

Cine ar trebui sa utilizeze un model de CV combinat?

Un curriculum vitae combinat ofera flexibilitate si este usor de redactat daca:

1. stii foarte bine ce fel de job cauti.
2. ai aptitudini si competente pe care nu le-ai folosit in joburile anterioare.
3. CV-ul tau functional este prea scurt sau prea schematic.
4. vrei sa oferi o privire de ansamblu asupra abilitatilor si experientei tale.

Foloseste modelul de CV potrivit tie si creste-ti sansele sa primesti telefon de la angajator!

Publicat de Myjob la data de 15 septembrie 2009

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.