ARTICOLE

Interviul : Intrebari, intrebari, intrebari ...

Interviul : Intrebari, intrebari, intrebari ...

Firmele cauta in ziua de azi sa afle mult mai multe despre personalitatea potentialului candidat. Pe lista celor mai mari calitati stau spiritul de echipa si creativitatea. Poate nu vei fi intrebat niciodata daca esti un bun om de echipa sau daca esti un inovator, asta nu inseamna ca, intr-un fel sau altul, nu trebuie sa spui ca esti. Dar cu siguranta ca vei fi intrebat direct: Spune-mi de ce calitatile tale iti vor aduce succes aici?

1. De ce candidezi pentru postul acesta ?
Probabil cea mai comuna intrebare. Trebuie sa-l convingi pe angajator ca esti foarte entuziasmat de jobul in cauza.

2. Spune-mi cand ai actionat din proprie initiativa ? Da-mi un exemplu cand ai gasit o solutie inovatoare. Da-mi un exemplu cand ai depasit asteptarile.
In ziua de azi, angajatul trebuie sa fie "creativ", sa fie capabil sa gandeasca si in afara pregatirii/calificarilor sale. Raspunzand la o intrebare de acest gen, poti demonstra ca ai asemenea calitati prin relatarea unei situatii cind ai adoptat o solutie iesita din tiparele obisnuite.

3. Vad in CV-ul tau ca ai condus la un moment dat comitetul (proiectul, echipa, ..etc) X. (nu au nici o importanta marimea sau felul) Cum a fost aceasta experienta ?
Pe langa creativitate, un angajator cauta sa descopere aptitudini de lider. In general acestea sunt vazute in capacitatea ta de a asculta, in abilitatea de a comunica si in fermitatea cu care te prezinti.

4. Ce ar spune despre tine colegii din echipa de baschet/grupa de facultate/grupul cu care ai facut ultima expeditie pe munte ?
Dupa cum am zis, spiritul de echipa este foarte valoros. Daca angajatorul nu te intreaba asa ceva, poti face tu aluzie la acest fapt cu anumite ocazii. Interlocutorul va cauta deschiderea ta la ideiile altora si dorinta/capacitatea de a impinge o echipa spre realizarea unui scop anume.

5. De ce te-ai decis sa-ti schimbi cariera ? De ce te-ai hotarat sa-ti continui studiile ?
Fii pregatit sa discuti pe marginea CV-ului aceste aspecte si sa subliniezi cum ai avansat in diverse firme, ce progrese ai avut in domeniul tau. Se asteapta de la tine dorinta expresa ca vei ramane in bransa si ca vei fi loial firmei.

6. Unde te vezi in urmatorii 5 ani ?
Nu trebuie sa spui ca vei lucra pentru firma respectiva pe vecie. Trebuie doar sa-ti exprimi increderea ca postul oferit te va ajuta sa "cresti".

7. Deci de-abia ai absolvit. Cum ti s-a parut scoala/facultatea ?
Mi-a placut la nebunie. Am invatat o gramada de lucruri. Sa va povestesc macar despre un proiect la care am participat ...

8. Ce ai invatat in postul anterior si crezi ca se poate aplica aici?

9. Care este cel mai mare defect al tau ?
Angajatorii iubesc intrebarea asta, chiar daca ea invita la un raspuns mai putin onest. E de presupus ca vei raspunde: "Sunt un perfectionist" sau "Tind sa muncesc prea mult" S-ar putea sa vrei totusi sa dai un raspuns mai elaborat, asa ca fii pregatit sa ti se puna intrebarea asta.

10. Daca ai pleca undeva 24 de ore, cu un buget nelimitat, unde te-ai duce ?
Cateodata poti intampina asemenea intrebari total in afara subiectului, dar prin care angajatorul cauta sa-ti afle cat mai multe laturi ale personalitatii.