ARTICOLE

De ce angajatorii nu mai suna dupa interviu (desi spun ca o vor face)

De ce angajatorii nu mai suna dupa interviu (desi spun ca o vor face)

Multi dintre cei care participa la interviuri de angajare se intreaba, nedumeriti sau frustrati, de ce angajatorii/recruiterii nu suna dupa una sau mai multe intalniri sa ofere un raspuns concret. Mai ales ca sustin contrariul.

Am incercat sa gasim cateva motive pentru care cei care sustin interviuri de angajare si detin informatii despre cine va primi jobul nu isi duc pana la capat procesul de recrutare. Un om de HR profesionist va urma traseul:

  • Publicare anunt de job sau cautare in baza de CV-uri 
  • Selectie a aplicatiilor si chemare la interviu
  • Sustinerea interviului
  • Oferirea unui feedback/raspuns, indiferent de rezultatul interviului de angajare

Cati insa dintre cei care sunt responsabili cu recrutarea intr-o companie  urmeaza acest traseu? Mai precis, cati ofera un raspuns cert tuturor celor  care au sustinut un interviu?



Motive posibile pentru care angajatorii nu mai suna:

1. Impolitete / lipsa de profesionalism

De cate ori nu ai auzit replica: Nu ne sunati dvs., va sunam noi? Adesea se traduce prin: nu ai decat sa astepti mult si bine

telefonul, nu te vom suna.

Ca in orice activitate (de la functionarul de la oficiul postal si pana la medicul din spital), exista oameni si oameni care isi iau mai mult sau mai putin in serios munca. Si cand vine vorba de recrutare poti sa ai ghinionul sa intalnesti neprofesionisti care, odata ce isi dau seama ca nu esti omul potrivit, te taie pur si simplu de pe lista fara sa se sinchiseasca sa te anunte.

2. Costuri prea mari de timp/bani

Atunci cand ai mii de aplicatii si zeci de interviuri intr-un timp relativ scurt, cand ai presiune din partea sefilor si ai si alte activitati de care te ocupi pe langa sustinerea de interviuri cu candidatii, este posibil sa nu ai efectiv timp sa oferi feedback. Nici macar un telefon scurt care costa bani. Nici macar un e-mail standard. Nimic, desi poate iti doresti sa faci acest lucru si adesea spui ca il vei face.

3. Raspuns amanat/incert de la sefi

Decizia de angajare nu o ia recruiterul, ci seful de departament/directorul/patronul. De aceea, de multe ori un raspuns, fie el si negativ, poate fi intarziat tocmai de forurile superioare. Care au alte treburi mai urgente, iar adesea trece prea mult timp si recruiterul considera ca nu mai are sens sa te sune. Deja stii ca esti respins sau ai obtinut un job in alta parte.

4. Asteapta sa suni tu primul

Unii recruiteri asteapta din partea candidatilor sa ofere un follow up, un e-mail sau telefon de multumire, un semn prin care isi manifesta in continuare interesul. Daca nu faci acest lucru, s-ar putea sa nu primesti, la randul tau, niciun raspuns.

Bineinteles, exista cazuri si cazuri. Tu de ce crezi ca o persoana care spune ca te va suna sa iti zica daca e alba sau neagra nu o mai face? De cate ori nu ai primit feedback din partea angajatorilor dupa un interviu si ce masuri ai luat?