ARTICOLE

Cum interpretezi un interviu de angajare?

Cum interpretezi un interviu de angajare?

Este important pentru orice candidat care a participat la un interviu de angajare sa stie ce impresie a facut dupa intalnirea cu angajatorul. Daca participi la un interviu de angajare iti poti da seama inca din timpul discutiei in ce situatie te afli, pentru a incerca sa schimbi, daca e cazul, rezultatul la interviu. Chiar daca nu poti sti sigur daca ai obtinut sau nu un job pana nu semnezi contractul, iata la ce trebuie sa fii atent pentru a afla daca esti pe drumul cel bun la interviu.

1. Ce face recrutorul la interviu?

In primul rand, la un interviu de angajare este indicat sa urmaresti semnele de aprobare si incurajare din partea recrutorului. Atat din atitudini, cat si din gesturile angajatorului poti afla daca i-ai captat atentia la interviu. Sta aplecat spre tine? Da aprobator din cap?

Atitudinea corecta la un interviu de angajare ar fi sa fii pe aceeasi lungime de unda cu recrutorul, in sensul copiereii pozitiei corpului (in limitele bunului simt, fara a exagera).

2. Ce spune intervievatorul?

Daca foloseste expresii de legatura pozitive, de genul: ''da, ai dreptate...'' sau ''asta e bine...'' sau ''chiar ma bucura sa aud ca...'' este un indiciu ca sunteti pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste ideile. Incurajarea discutiei la un interviu de angajare din partea recrutorului este semn de interes si iti poate aduce jobul dorit.

3. Dialog sau interogatoriu?

Pornind de la obisnuita introducere: ''povesteste despre tine!'' conversatia la un interviu de angajare ar trebui sa decurga natural ca un schimb de informatii care merge in ambele sensuri. Un interviu de angajare poate fi si o conversatie placuta la o cafea, insa scapa din vedere miza unei asemenea intalniri. Asigura-te ca porti o discutie la interviu si nu doar raspunzi la o triada de intrebari din partea angajatorului. Pune la randul tau intrebari si arata-te interesat la un interviu de angajare, asa iti scoti in evidenta valoarea.

4. Iti reciti poezia la un interviu de angajare?

La intrebarile de la un interviu de angajare trebuie sa-ti formulezi raspunsurile la obiect. Raspunde cat mai clar si in felul acesta nu vei risca sa vorbesti singur. Formuleaza fiecare raspuns la interviu astfel incat sa dai motive la intrebarea “de ce te-am angaja”. Atunci cand iti evaluezi un interviu de angajare gandeste-te daca ai dat recrutorului destule motive pentru a te alege pe tine pentru job.

5. Nu apuci sa-ti termini propozitiile?

La interviu angajatorul te intrerupe din povestire pentru a-ti pune alte intrebari sau, mai rau, arata plictisit? Daca pare ca nu-ti mai da atentie trebuie sa afli ce-l intereseaza de fapt. Daca simti ca l-ai pierdut intreaba-l daca i-ai raspuns la intrebare sau daca este interesat si de alte detalii in legatura cu subiectul respectiv. Empatia iti poate salva orice interviu de angajare.

6. Pui intrebari la un interviu de angajare?

Faptul ca nu ai intrebari pentru recrutor la un interviu de angajare poate sa scurteze mult durata intalnirii. De asemenea, poate sa fie un semn pentru intervievator ca nu mai esti interesat de job. Daca ti se da ocazia la orice interviu de angajare sa pui intrebari este un semn bun, angajatorul este interesat cat de bine ai inteles cele discutate. In plus, intrebarile la un interviu de angajare sunt ocazii pentru a demonstra ca stii niste lucruri despre companie, intervievator sau despre domeniu.

7. Ai fost intrebat la un interviu de angajare de cand esti disponibil?

Daca intervievatorul te intreaba la interviu:

  • daca oferta iti convine;
  • daca mai ai si alte oferte de joburi;
  • de cand poti incepe sa lucrezi

insemna ca deja ai intrat in calcule.

8. Esti omul potrivit pentru job?

Ti s-au povestit problemele si necesitatile firmei la primul interviu de angajare, iar prezentandu-ti cunostintele ai aratat ca sunt potrivite pentru rezolvarea lor? O alta metoda pentru a ajunge la acelasi rezultat ar fi sa intrebi la interviu care sunt calitatile pe care ar trebui sa le indeplineasca angajatul potrivit si sa le demonstrezi ca detii aceste aptitudini.

9. Ai fost prezentat cuiva in cadrul unui interviu de angajare?

Daca in timpul primului sau celui de-al doilea interviu de angajare la o companie a mai fost chemat un coleg sau un superior sa te cunoasca inseamna ca angajatorul te are in vedere pentru job.

10. Cat de lung a fost interviul de angajare?

Recrutorul la un interviu de angajare isi formeaza prima impresie in cateva secunde. Un interviu de angajare isi are rostul pentru a confirma sau infirma aceasta impresie. Daca un  interviu de angajare a durat mai putin de jumatate de ora, poate ar cam trebui sa-ti iei gandul. Totusi, pot exista si exceptii, cand CV-ul tau si prezentarea concisa l-au convins pe recrutor intr-un timp scurt.