ARTICOLE

Cele 4 functii esentiale ale unui curriculum vitae

Toata lumea stie ca scopul unui curriculum vitae este sa iti obtina un interviu de angajare. Insa multi nu stiu ca CV-ul face mai mult de atat. Exista 4 functii esentiale pe care le indeplineste un curriculum vitae, fiecare avand importanta ei:
 
1. Pentru inceput, iti obtine interviul

Cea mai mare provocare pentru CV-ul tau este sa infrunte competitia directa. Trebuie sa castige locul pentru un interviu de angajare in lupta corp la corp cu restul candidatilor. Exista companii mari care primesc zilnic sute de CV-uri nesolicitate, fie ca au sau nu joburi vacante.

Redactarea unui CV de succes presupune sa intelegi exact parcursul documentului din momentul in care il trimiti si pana ajunge sa fie citit (daca este citit). Poti folosi cuvintele cheie, pe care sa le treci in curriculum vitae, in functie de jobul pentru care aplici. In acelasi timp, trebuie sa fii foarte atent la perspectiva umana, la felul in care o persoana citeste un CV. Vei pierde sau vei castiga acea persoana dupa primele zece randuri.

2. CV-ul tau va structura interviul

Cei mai multi dintre intervievatori se vor opri la istoria locurilor de munca din CV, punandu-ti intrebari despre fiecare job in parte. CV-ul tau nu ar trebui sa spuna toata povestea, ci sa trezeasca interesul, astfel incat angajatorul sa puna intrebari de clarificare.

Asigura-te ca ai o copie a CV-ului tau de cate ori mergi la un interviu de angajare. Nu se stie niciodata cand ti se cere un exemplar (chiar daca tu ai trimis deja unul) sau cand ti se pun intrebari punctual si trebuie sa stii cum ai scris in curriculum vitae.

3. CV-ul aminteste de tine dupa ce ai incheiat interviul

Cercetarile au demonstrat ca intervievatorul isi aduce aminte de tine ca persoana dup ace iti vede CV-ul din nou. Un candidat cu o buna prezentare va fi pastrat in mintea angaajtorului ca o persoana ordonata, inteligenta sau bine pregatita. In schimb, daca CV-ul este facut prost, chiar daca te-ai prezentat bine la interviu, risti sa fii “judecat” inca o data in functie de documentul din mana angajatorului. Foarte putini candidati sunt constinenti de cat de importanta este aceasta functie a unui CV.

4. La final, CV-ul tau poate justifica decizia de angajare in fata altora

Ciclul de angajare devine din ce in ce mai complex. Din ce in ce mai multi oameni sunt implicati in proces, de aceea, cu cat arati mai bine pe hartie, cu atat este mai confortabil pentru ei sa ia o decizie si sa iti dea jobul. Tocmai de aceea, un CV prost poate intoarce totul impotriva ta.

Atunci cand iti redactezi un curriculum vitae, tine mine toate cele patru functii esentiale ale lui, astfel incat sa le poti realiza cu succes pe toate.