ARTICOLE

Alege-ti un model de CV care sa iti obtina jobul dorit

CV-ul este elementul esential in cautarea unui job, intrucat este prima imagine pe care o afisezi in fata angajatorului. Pentru a te ajuta in contructia acestei carti de vizita iti oferim mai jos patru modele de CV-uri, in functie de preferinte si de felul in care te avantajeaza in fata recrutorului.

1. Model CV Cronologic

CV-ul cronologic este organizat in ordinea datelor angajarilor anterioare, incepind cu cele mai recente. Angajatorii prefera acest model de CV si il considera cel mai relevant si usor de parcurs.
Utilitate:

  • Daca iti cauti un nou loc de munca, ai o experienta solida si un istoric al angajarilor anterioare relevant, poti folosi acest model de CV cu eficienta maxima.
  • Daca vrei sa iti schimbi domeniul de activitate sau ai putina experienta (esti proaspat absolvent), ai putea intampina dificultati in a-l intocmi.

 

2. Model CV detaliat

Curriculum Vitae (propriu-zis) este prezentarea detaliata a studiilor, publicatiilor, proiectelor, premiilor si a locurilor de munca anterioare. Poate contine si 20 de pagini.
Utilitate:
Il vei folosi daca ai o activitate stiintifica, academica etc., si doresti sa te angajezi in posturi din invatamant sau cercetare. Detalierea excesiva te ajuta doar in astfel de joburi, pentru ca un recrutor din alt domeniu nu ar avea rabdarea sa iti citeasca CV-ul mult prea stufos.

3. Model CV functional

In CV-ul functional este rearanjata cronologia angajarilor, acestea fiind grupate in sectiuni, pentru a sublinia abilitatile si realizarile personale. Unora dintre angajatori le displace acest gen, mai ales daca nu pot corela cu usurinta abilitatile cu pozitiile ocupate, nivelurile de responsabilitate cu datele de experienta. Trebuie sa eviti pe cit posibil acest fapt si prin mentionarea firmei pentru care ai lucrat, in fiecare sectiune care descrie o realizare personala.
Utilitate:
Un modelul de CV-ul functional poate fi un format "salvator". El iti da posibilitatea sa subliniezi si sa corelezi intre ele abilitatile si realizarile la care ai ajuns in urma competentelor, lucruri care nu pot fi atit de evidente intr-un CV cronologic. Daca una din descrierile de mai jos se potriveste situatiei tale, puteti lua in considerare intocmirea unui CV functional:

  • Ai o experienta "mixta", nu ai o continuitate clara intre pozitiile detinute.
  • Esti proaspat absolvent. Trebuie sa arati cum abilitatile si cunostintele folosite in trecut (chiar in realizarea proiectelor la cursuri) te pot ajuta la locul de munca dorit.
  • Functiile detinute (ex: Asistent Administrativ sau Coordonator Marketing) nu reflecta clar nivelul de pregatire pe care il ai.
  • Faci o schimbare de cariera - schimbi domeniul (pleci dintr-un spital la o companie farmaceutica) sau iti schimbi ocupatia (pleci din productie la vanzari).

4. Model CV electronic

Acest model de CV poate fi CV-ul cronologic sau functional, formatat grafic in asa fel incit sa poata fi scanat sau, predat/trimis in forma electronica (e-mail, cd). Firmele mari folosesc sisteme automate de stocare. Cautarea unui candidat la un moment dat se face prin cuvinte cheie. De asemenea, aceste CV-uri pot fi adunate in baze de date in care firmele interesate vin sa caute potentiali candidati. O astfel de baza de date vom incerca sa construim si pe acest site, in curand.

De exemplu, cineva e interesat sa angajeze o persoana cu 4 ani experienta in teleconferinte. Deci, nu numai ca trebuie sa introduceti cuvintele cheie relevante, dar trebuie sa evitati orice fonturi / formatari grafice care impiedica o scanare exacta.

Utilitate:
Bancile de CV-uri devin tot mai utilizate de multe firme. Oricum, e bine sa fii pregatit pentru aceasta eventualitate care va deveni o practica obisnuita in foarte scurt timp.