7 lucruri pe care trebuie sa le spui la interviu

Una dintre cele mai comune nemultumiri printre candidatii la joburi este ca participa la multe intervuri de angajare si nu primesc oferte concrete. Daca te-ai regasit vreodata intr-o astfel de situatie, ia in considerare posibilitatea ca te-ai fi putut sabota singur printr-o prestatie slaba la interviu.

Mai jos gasesti cateva scenarii tipice pentru un interviu de angajare, greseli comune din partea candidatilor si cel mai bun mod de a gestiona fiecare situatie.
 
Scenariul nr. 1

Intervievatorul, cu CV-ul tau in fata, iti pune intrebari despre “bubele” profesionale: perioadele lungi intre joburi si imaginea de om care a trecut repede de la un loc de munca la altul, neavand stabilitate. Intrebarea te gaseste nepregatit si transmiti un mesaj incoerent sau foarte defensiv.

Ce ar fi trebuit sa spui

Atunci cand recrutorul iti citeste CV-ul si decide sa te cheme la interviu in ciuda golurilor dintre joburi inseamna ca acest lucru nu atarna atat de greu. Insa un raspuns nepotrivit din partea ta poate avea o influenta negativa. Explica situatia fara a fi emotionat: “In trecut am facut greseala sa accept un job bazandu-ma doar pe salariul oferit. Aceasta strategie a insemnat sa trec de la un loc de munca la altul, pentru ca nu eram niciodata multumit. Acum doresc sa lucrez pentru o companie unde sa ma simt bine, sa fiu recompensat pentru munca mea, iar valorile organizatiei sa ma multumeasca.”
 
Scenariul nr. 2

Intervievatorul intreaba: “De ce ar trebui sa te angajam?” Tu enumeri lista de aptitudini pe care le detii, relevante pentru jobul vacant. Desi nu este nimic gresit cu raspunsul tau din punct de vedere ethnic, poti sa duci raspunsul tau un pas in fata.

Ce ar fi trebuit sa spui

Aceasta este o intrebare buna. In loc sa va dau un raspuns standard, as vrea sa va arat efectiv ceea ce stiu sa fac. In acest fel managerul de resurse umane iti poate testa performanta inainte sa iti faca o oferta oficiala.
 
Scenariul nr. 3

“De ce vrei sa pleci de la actualul loc de munca?” este o alta intrebare tipica, una pe care o astepti, dar la care nu esti sigur cum sa raspunzi. Motivul tau real este inconjurat de sentimente negative, asa ca izbucnesti: “Seful meu ma persecuta. Am obosit sa face eu toata munca”.

Ce ar fi trebuit sa spui

Onestitatea este intotdeauna cea mai buna politica atunci cand raspunzi intrebarilor de la un interviu de angajare. Totusi, este o diferenta intre sa te impusti singur in picior sis a dai un raspuns realist. Daca pleci de la un loc de munca din cauza politicilor de companie, intervievatorul nu trebuie sa stie detalii. Drept pentru care poti da un astfel de raspuns neutru: “M-am familiarizat indeajuns de mult cu activitatea si compania la care lucrez acum. De aceea caut o noua pozitie ca sa ma pot dezvolta si sa aduc un suflu nou in organizatia dvs.”
 
Scenariul rr. 4

De vreme ce in exemplul de mai sus candidatul isi cauta un nou loc de munca odata la doi ani, recrutorul vrea sa stie cat timp are de gand sa stea in noua companie daca va fi angajat. Nesigur in ceea ce priveste raspunsul, spui: “Pana la pensie”. Poate ca la prima citire raspunsul poate parea optim pentru ca exprima angajamentul pentru organizatie. Dar daca vine de la o persoana mai tanara poate parea exagerat.

Ce ar fi trebuit sa spui

Exprima-ti ambitia si angajamentul spunand: “Planuiesc sa raman la acest job atat timp cat pot contribui performant si pot creste din punct de vedere professional.”
 
Scenariul nr. 5

Ai facut o prima greseala - ai intraziat la interviu. Nervos, prezinti scuze interminabile, atragand atentia chiar mai mult asupra greselii.

Ce ar fi trebuit sa spui

Scuza-te si treci mai departe repede. Intinde mana si spune: Scuzele mele pentru intarziere. Sunt entuziasmat de acest post si abia astept sa discutam felul in care realizarile si abilitatile mele pot contribui pozitiv la dezvoltarea organizatiei.

Scenariul nr. 6

Spre finalul interviului ti se ofera sansa de a pune intrebari. Vei veni poate cu intrebari tipice, de genul: “Cat de devreme veti lua o decizie cu privire la job?” si apoi te opresti.

Ce ar fi trebuit sa spui

"Bazandu-va pe conversatia de azi, aveti vreo rezerva in a-mi face o oferta concreta?” Daca intervievatorul iti ofera un motiv pentru care ar ezita, revinde-ti calificarile. Daca spune “Nu”, raspunde cu “Sunt foarte interesat de job.” Vei fi surprins cat de repede primesti o oferta.

Scenariul nr. 7

La un anumit punct in timpul interviului esti intrebat despre pretentiile salariale. Bazandu-te pe sugestiile pe care le-ai tot citit, intorci intrebarea: “Care este bugetul alocat pentru acest job?” Din pacate, ai facut asta cel putin o data, asa ca recrutorul devine iritat.

Ce ar fi trebuit sa spui

Este acceptabil sa eviti sa raspunzi ce salariu vrei o data sau de doua ori, dar trebuie sa spui ceva cert cand esti intrebat a treia oara. Poti oferi o marja: “Pe baza responsabilitatilor pentru acest job, ma orientez catre un salariu intre x si y lei net.”

Cu un raspuns potrivit poti intoarce toate situatiile de la un interviu de angajare in favoarea ta si sa obtii locul de munca.

Publicat de Myjob la data de 1 decembrie 2009

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro

Te duci la munca atunci cand esti bolnav?

pentru a vedea rezultatele.