ARTICOLE

41 intrebari pe care sa le pui la interviu

41 intrebari pe care sa le pui la interviu
Momentul in care intervievatorul te invita sa pui intrebari poate fi dificil, iar atitudinea “Nu, multumesc, am aflat tot ce trebuie” nu este una care sa te promoveze. Ti-am pregatit o lista cu intrebari pe care le poti adresa posibilului angajator; bineinteles, ele trebuie adaptate in functie de job, domeniu si companie.

Acestea sunt doar exemple, asa ca fa un efort sa gasesti propriile intrebari care iti dovedesc interesul pentru locul de munca. Porneste de la intrebarile de mai jos.

Intrebari pe care sa le pui la interviu (nu intr-o ordine anume!):

1. Cate persoane mai fac parte din echipa? Care sunt joburile lor?

2. Daca locul de munca este intr-un departament nou, intreaba despre motivul pentru care a fost creat si care sunt planurile pentru dezvoltare.

3. Daca jobul este infiintat mai demult, intreaba pe cine inlocuiesti si de ce au plecat persoanele dinaintea ta.

4. Intreaba despre evaluari si rapoarte de performanta - cat de des si daca vor fi recompensate prin mariri de salariu sau prin bonusuri?

5. Cum va fi masurata performanta mea?

6. Imi puteti descrie angajatul dumneavoastra ideal? Aceasta intrebare este foarte utila daca o poti pune in timpul interviului, astfel incat sa iti adaptezi discursul in functie de raspuns.

7. O varianta mai subtila a intrebarii anterioare ar fi: Ce abilitati si ce experienta sunt necesare pentru cineva ca sa aiba succes in acest job?

8. Nu este o intrebare potrivita pentru un interviu cu cineva din managementul superior, insa poti intreba recruiterul ce ii place la jobul sau in companie.

9. Asemanatoare este si intrebarea: Cand au inceput lucrul in companie si de ce a ramas pe aceasta pozitie. Intr-o maniera politicoasa, care invita la o discutie relaxanta.

10. (Daca este intervievat de patron sau de director) Intrebare ipotetica – Daca ar trebui sa plecati, cum v-ar placea sa fie gestionata compania?

11. Care este preocuparea companiei pentru progres si pentru promovarea angajatilor?

12. Pentru ce tip de munca voi fi responsabil peste mai bine de un an?

13. Se asteapta sa lucrez pana in noapte sau in weekend?

14. Imi puteti descrie o zi sau o saptamana tipica pentru acest loc de munca?

15. Ce diferentiaza aceasta companie de concurenta?

16. In opinia dumneavoastra, cere este cel mai important atribut / rezultat / calitate pe care ati vrea sa il vedeti de la mine in perioada de proba?

17. Aveti vreo intrebare cu privire la competenta mea pentru a face acest job?

18. Dupa ce mi-ati analizat CV-ul si m-ati intervievat, ce calitati ati observat la mine?

19. Aveti mai multi candidati pentru acest job?

20. Exista vreo zona unde credeti ca ar trebui sa mai muncesc ca sa devin prima optiune pentru job?

21. Angajatii socializeaza in afara locului de munca? Ideea acestei intrebari se refera la date cu privire la atmosfera, colegi, cultura organizationala.

22. Cum ati descrie principalele responsabilitati pentru aceasta pozitie? Pui aceasta intrebare doar daca subiectul nu a fost discutat deja, nu vrei sa pari neatent!

23. Jobul presupune desplasare in tara sau munca de teren? Daca da, cat?

24. Cand aveti nevoie de cineva sa inceapa?

25. Cand sa ma astept sa ma sunati?

26. Vreti vreo lista de referinte sau orice informatie aditionala despre mine?

27. Jobul implica vreo forma de training? Cum va fi acesta implementat si monitorizat?

28. (Daca mai exista si alte persoane aflate in aceeasi pozitie ca tine) Ce atribute / caracteristici ati spune ca sunt necesare pentru cineva ca sa aiba succes intr-un astfel de job?

29. Imi puteti explica structura companiei? Raspunsul te va ajuta sa iti dai seama unde se plaseaza jobul tau in ierarhie.

30. Locul de munca implica presiuni de care ar trebui sa fiu constient inca de la inceput? Acest lucru s-ar putea referi la clienti sau la termene-limita.

31. Echipa sau jobul pe care il voi avea are anumite inconveniente in prezent pe care vreti sa mi le impartasiti? Aceasta este o versiune mai “usoara” a intrebarii anterioara.

32. Care sunt planurile companiei pentru viitor?

33. Ce provocari as putea avea in aceasta pozitie?

34. Ati avut angajati care au esuat sa aiba succes in aceasta pozitie si care credeti ca au fost motivele pentru aceasta?

35. Care sunt parerile gresite pe care le au oamenii despre companie?

36. Care sunt obiectivele de business ale companiei?

37. Cat de eficient au fost aceste obiective communicate in ultimele 12 luni?

38. Cum recompenseaza sau recunoaste compania productivitatea si excelenta?

39. Responsabilitatile mele vor fi limitate la cerintele din anuntul de angajare sau se asteapta sa fac si alte lucruri daca este necesar? Daca da, ce fel de sarcini si cat de des?

40. (Daca jobul este unul singular in companie) Care este politica cu privire la concedii si cine ma inlocuieste cand plec in vacanta?

41. Cum ma compar cu ceilalti candidati pe care i-ati intervievat pana acum?

Secretul este sa folosesti fiecare intrebare in avantajul tau. De multe ori, managerii de resurse umane sunt atenti la intrebarile pe care le pui la interviu si tin cont de ele in decizia pe care o iau.

Succes!