Asistenta clienti
Esti candidat? Cauta job
Locuri de munca

Ghid autorizare cursuri ANC I

Extreme Training livreaz─â cursul de formator dup─â formula Powerful Trainers. Una dintre ├«ntreb─ârile pe care le primim frecvent la curs este "cum autorizez un curs?". Am redactat materialul de mai jos pentru a veni at├ót ├«n sprijinul cursan╚Ťilor Extreme Training, c├ót ╚Öi ├«n sprijinul companiilor interesate s─â-╚Öi autorizeze un curs.

R─âspunsul, pe scurt, este:

Autorizarea unui curs se face în conformitate cu metodologia de acreditare pe care o puteti descărca de aici

Pentru început ar trebui să știi cele mai importante lucruri înainte de a începe autorizare:

- cursurile nu se pot autoriza pe persoana fizică, ci doar pe persoana juridică ce are cod CAEN 8559 sau asociaţie/fundaţie

- ave┼úi nevoie de un trainer care s─â de╚Ťin─â diploma de Formator ╚Öi de expertiz─â ├«n domeniul predat (de preferat diplome ├«n domeniile pe care urmeaz─â s─â le predea);

- o să aveţi nevoie de un contract de închiriere pentru o sală de curs. 

Odat─â ce ├«ndeplini╚Ťi cele trei cerin╚Ťe de mai sus, urm├ónd pa╚Öii ┼či av├ónd r─âbdare, pute┼úi autoriza ce curs v─â dori┼úi ┼či este legal posibil. Mai jos o s─â g─âsi┼úi ┼či un expemlu pentru un curs de competen┼úe antreprenoriale cu documentele completate. O persoan─â cu experien┼ú─â ├«ntocme╚Öte dosarul ├«ntr-o singur─â zi, iar o persoan─â mai pu╚Ťin experimentat─â ├«n c├óteva zile.

Prin urmare, dac─â sunte┼úi trainer autorizat/neautorizat sau reprezenta┼úi o companie ┼či v─â dori┼úi s─â livra┼úi cursuri acreditate prin care s─â oferi┼úi participan┼úilor diplome recunoscute na┼úional ┼či ├«n Uniunea European─â, vestea bun─â este c─â acest lucru este posibil cu pu┼úin─â implicare ┼či r─âbdare.

Acest ghid l-am creat pentru a explica, pas cu pas, care sunt etapele ┬áautoriz─ârii unui curs ├«n Rom├ónia pentru cei care doresc s─â fac─â parte dintre Furnizorii de formare profesional─â. Toate informa┼úiile sunt sintetizate pe baza legisla┼úiei ├«n vigoare disponibil─â pe siteul┬áAutorit─â┼úii Na┼úionale pentru Calific─âri, precum ┼či pe baza experien┼úei de 8 ani pe care Extreme Training o are ├«n acreditarea de cursuri.

Cursuri ANC

PASUL 1 Verifica Eligibilitate:  Ce condiţii de eligibilitate trebuie să îndeplinești[/button]

  • Compania trebuie s─â fie legal constituit─â;
  • Compania trebuie s─â aib─â prev─âzut─â ├«n statut sau, dup─â caz, ├«n actul de ├«nfiin┼úare, activit─â┼úi de formare profesional─â (cod CAEN 8559 ÔÇťAlte forme de ├«nv─â┼ú─âm├óntÔÇŁ);
  • Compania trebuie s─â aib─â pl─âtite taxele, impozitele ┼či contribu┼úiile c─âtre stat;
  • S─â ╚Öti┼úi c─â pute┼úi ├«nchiria o sal─â ╚Öi c─â pute┼úi g─âsi un trainer pe domeniul respectiv.

PASUL 2 -  Stabilești cursul: Afli exact ce curs vrei să autorizezi [/button]

Se pot autoriza dou─â tipuri de cursuri. Legisla┼úia este pu┼úin ├«nc├ólcit─â, ins─â dac─â ai idee cam ce curs vrei s─â acreditezi, te vei l─âmuri destul de u┼čor. Pentru a autoriza un curs trebuie s─â afla┼úi mai ├«nt├ói ├«n ce categorie se afl─â:

  1. Cursuri de perfec┼úionare/specializare ┼či absolvire. ├Än aceast─â categorie se reg─âsesc cursuri precum Formator, Manager de Proiect, Expert Achizi┼úii Publice, Inspector resurse umane, Competen┼úe antreprenoriale etc. Acestea se numesc ocupa┼úii ┼či se reg─âsesc in Clasificarea Ocupa┼úiilor din Rom├ónia. Lista complet─â o pute┼úi vedea aici -┬áLista standarde_21.12 ocupa┼úionale grupate pe domenii┬á-┬áiar┬á dup─â ce a╚Ťi identificat exact cursul pentru detaliere, merge┼úi aici unde teoretic exist─â lista actualizat─â: ┬áhttp://www.anc.edu.ro/index.php?page=so┬á┬á(aceste cursuri au un numar de ore mai mic).
  2. Cursuri de calificare. ├Än aceast─â categorie intr─â cursuri precum: Lucr─âtor ├«n comer┼ú, Lucr─âtor ├«n gospod─ârie agroturistic─â, Baby Sitter, Buc─âtar, Osp─âtar etc. Acestea se numesc calific─âri ┼či se reg─âsesc ├«n nomenclatorul calific─ârilor din Rom├ónia ce poate fi consultat prin┬áclick aici!┬á├Än aceast─â etap─â cel mai bine ar fi s─â v─â adresa┼úi ┼či la ANC pentru a v─â l─âmuri exact c├óte ore trebuie s─â aib─â.

Ce tip de diplome se emit participanţilor pentru fiecare tip de curs autorizat?

  • Pentru programele de calificare sau recalificare (specifice calific─ârilor din Nomenclatorul calific─ârilor) se emit, la final,┬ácertificate de calificare profesional─â.
  • Pentru programele de ini┼úiere, perfec┼úionare sau specializare (specifice ocupa┼úiilor din Clasificarea ocupa┼úiilor din Rom├ónia) se emit, la final,┬ácertificate de absolvire.

* At├ót certificatele de calificare, c├ót ┼či certificatele de absolvire sunt ├«nso┼úite┬áde o anex─â denumit─â ÔÇ×Supliment descriptiv al certificatuluiÔÇŁ┬á├«n care sunt precizate competen┼úele profesionale dob├óndite.

PASUL 3 -┬á Preg─âte┼čti documentele┬á[/button]

Mai jos ave┼úi lista de documente. Unele dintre ele necesit─â demersuri specifice pentru a fi ob╚Ťinute, unele documente se ob┼úin simplu printr-o simpl─â depunere de cerere, iar altele sunt formulare pe care trebuie s─â le completa┼úi.

DOCUMENTE CARE ATESTĂ ÎNDEPLINIREA CONDIŢIILOR DE ELIGIBILITATE:

A.┬áDocumente care dovedesc legalitatea organiz─ârii ┼či func┼úion─ârii furnizorului de formare, dup─â caz (copii):

a) certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului;

b) ├«ncheierea prin care s-a dispus ├«nregistrarea ├«n Registrul asocia┼úiilor ┼či funda┼úiilor;

c) actul normativ de constituire (lege, hotărâre de guvern, hotărâre a consiliului judeţean sau a consiliului local);

d) hotărâre judecătorească.

B.┬áDocumentul din care s─â rezulte c─â formarea profesional─â este cuprins─â ├«n obiectul de activitate al furnizorului de formare care solicit─â autorizarea ┼či, dup─â caz, actele adi┼úionale la acesta (copie).

C.Documente din care reiese c─â furnizorul ├«┼či ├«ndepline┼čte obliga┼úiile exigibile de plat─â a impozitelor, taxelor ┼či contribu┼úiilor, potrivit legisla┼úiei ├«n vigoare Se vor prezenta certificate constatatoare privind ├«ndeplinirea obliga┼úiilor exigibile de plat─â a impozitelor ┼či taxelor c─âtre stat. Se vor prezenta, dup─â caz, formulare-tip eliberate de autorit─â┼úile competente.

D. Dovada achitării taxei de autorizare (copie de pe ordinul de plată a taxei de autorizare).

Cititi aici continuarea articolului.

Publicat de Extreme Training la data de 11 decembrie 2013

Rating articol:

Puneti un link catre acest articol adaugand pe site-ul dvs codul de mai jos:

Acest material este proprietatea Myjob.ro si nu poate fi reprodus sau distribuit fara acord prealabil.
Articolul poate fi citat integral sau partial numai cu specificarea sursei si link catre www.myjob.ro