ARTICOLE

Locuri de munca ascunse - cum ai acces la ele?

Locuri de munca ascunse - cum ai acces la ele?

Peste 65% dintre locurile de munca vacante din companii nu sunt date publicitatii. Ca sa afli despre aceste joburi trebuie sa fii cat mai activ in materie de relatii profesionale din domeniile tale de interes. Totodata, ai un avantaj in ochii angajatorului daca “sapi” dupa informatie si iti exprimi astfel interesul si potentialul de networking.



De ce exista o piata ascunsa a locurilor de munca?

Costa timp si bani sa dai publicitatii un loc de munca disponibil, asa  ca multi angajatori aleg sa nu faca acest lucru, mai ales daca stiu ca  pot ocupa acel post prin alte metode: recomandari, head hunting sau  pur si simplu din baza de date de CV-uri deja existenta in companie.

In diverse domenii competitive, exista multi profesionisti care fac aplicatii “la rece”: trimit un CV si o scrisoare de intentie catre diverse companii prin care isi manifesta interesul pentru un job vacant in prezent sau in viitor.

Merita sa cauti locuri de munca ascunse?

Sa gasesti joburi care nu sunt publice pe piata pare ceva destul de dificil. Dar printr-un minim de efort poti obtine ceea ce urmaresti. Daca doar 35% dintre locurile de munca sunt publicate, gandeste-te ca sansele de angajare sunt mai mici intr-un cadru concurential de asemenea anvergura.

Este clar ca ai avea avantaje daca ai afla de posturi vacante ascunse. Acest lucru nu inseamna insa sa ignore si oferta publica.

Cum sa ai acces la joburile invizibile

Inainte sa incepi cautarea, gandeste-te de ce tip de job esti interesat, cat si care sunt abilitatile, experienta sau potentialul pe care il ai de oferit. Apoi incearca sa potrivesti aceste aspect in idei realiste de cariera care ti s-ar potrivi.

Exista mai multe moduri prin care poti sa afli de ofertele de locuri de munca:

Networking (reteaua de contacte)

Cu cat stii mai multi oameni, cu atat ai mai multe sanse sa afli de diverse oferte de joburi. O astfel de abordare este utila pentru ca persoana care te informeaza despre locul de munca iti va da si un nume de contact, iti poate da indicatii despre felul in care sa te prezinti sau iti spune cat mai multe despre companies au cultura organizationala.

Abordarea speculativa

Sa faci aplicatii speculative inseamna sa contactezi o organizatie si sa intrebi de locurile de munca disponibile. Vei trimite, cel mai probabil, o scrisoare de intentie si un CV. Companiile pe care le poti aborda sunt fie cele din aceeasi arie de interes ca si tine, fie cele despre care ai auzit ca ar angaja.

Cel mai important lucru, in aceasta abordare, este sa te documentezi bine inainte. Afla cat mai multe despre companie inainte sa stabilesti un contact. Nu te astepta sa primesti imediat vreun raspuns. Totusi, chiar daca nu exista o pozitie libera in firma in acel moment, CV-ul tau va ramane in baza de date si ai sanse sa fii contactat pe viitor.

Merita sa abordezi atat companii mai mici, cat si corporatii. De cele mai multe ori firmele mici nu au buget de recrutare, deci este mai probabil sa aiba locuri de munca invizibile in piata.

Creeaza o impresie buna

Accesul la piata ascunsa a locurilor de munca nu presupune doar gasirea pozitiilor vacante. Va fi vital sa incerci sa impresionezi viitorul angajator, prin prezentarea abilitatilor si a experientei, prin exprimarea entuziasmului si a seriozitatii.