ARTICOLE

Strategii pentru a profita de minusurile ofertelor de joburi

Strategii pentru a profita de minusurile ofertelor de joburi

Ti-ai perfectionat CV-ul si scrisoarea de intentie, ai aplicat la diverse oferte de locuri de munca si ai mers la interviuri de angajare pentru joburile vizate. Pana in prezent niciun job nu ti-a oferit ceea ce doresti si ai nevoie. Carentele ofertelor de joburi pot fi cauzate si de slabele cunostinte ale angajatorilor in materie de recrutare.

Iti va fi mai usor sa gasesti jobul dorit daca esti informat in legatura cu aceste neajunsuri si daca iti adaptezi modul de cautare al unui job in functie de ele.

1. Jobul nu este bine definit

In ofertele de munca se intampla adesea ca un angajator sa nu descrie un job clar si coerent. Ar putea fi un semn ca jobul pentru care candidezi nu are bine delimitate responsabilitatile.

Strategie: Sustine interviul de angajare cu viitorul tau sef direct, nu numai cu reprezentantul departamentului de resurse umane. Noteaza-ti acele caracteristici ale jobului care iti sunt neclare si discuta despre ele.

2. Nu mentioneaza nimic despre atmosfera de lucru si echipa

Adesea esecul la job se datoreaza incapacitatii de adaptare sau nepotrivirii cu mediul de lucru. Aceasta problema apare de multe ori pentru ca oferta de job se concentreaza numai pe calificarile tehnice, fara a lua in considerare compatibilitatea dintre angajat si cultura organizationala.

Strategie: Daca angajatorul nu a atins subiectul culturii organizationale in timpul interviului de angajare, ar trebui sa il abordezi tu. Solicita o intalnire cu viitorii posibili colegi si superiori pentru a-i cunoaste inainte de a accepta jobul.

3. Uita ca trebuie sa-ti dea un raspuns

Desi stii ca ai fost selectat printre candidatii favoriti, au trecut deja doua saptamani si nu ai primit nici un semn din partea angajatorului. Ai aflat totodata ca jobul este in continuare vacant.

Strategie: Nu-ti fie teama sa intrebi daca ai fost respins. S-ar putea sa nu iti placa raspunsul, dar macar afli exact care iti sunt optiunile cu privire la job.

4. Au asteptari nerealiste

Recrutorul este atat de preocupat sa aleaga candidatul "perfect" pentru job incat nu angajeaza pe nimeni. S-ar putea sa fii respins pentru ca, dupa standardele lor, nu esti calificat decat in proportie de 95%.

Strategie: Inca dinainte de a te prezenta la interviul de angajare constientizeaza acele aspecte conform carora nu te potrivesti profilului jobului. Daca, de exemplu, pozitia este intr-un alt domeniu decat cel in care ai lucrat pana acum, subliniaza similitudinile dintre cele doua domenii. Arata-te dispus sa acumulezi noi abilitati si subliniaza faptul ca te adaptezi foarte usor.

5. Lasa noii angajati sa se descurce singuri

Unii angajatori le dau noilor angajati un job description, un birou si o lista de interioare si ii lasa sa se descurce singuri. Intr-o asemenea situatie, risti sa comiti o serie de greseli.

Strategie: Intereseaza-te daca mai exista angajati in respectiva companie care au trecut prin aceeasi situatie la job si intreaba-i cum s-au descurcat. Petrece-ti mai mult timp ascultand decat vorbind. Intreaba inca de la inceput cui poti cere feedback in legatura cu munca ta si verifica periodic care este imaginea celorlalti despre tine.