ARTICOLE

Interviul de angajare online - un factor important de selectie

Interviul de angajare online - un factor important de selectie

Din ce in ce mai multe companii care au oferte de locuri de munca au inceput sa utilizeze interviul de angajare online ca pe o prima forma de evaluare a candidatului. Atunci cand aplici cu CV-ul si scrisoarea de intentie pentru un job, esti invitat sa raspunzi unui interviu de angajare online.

Cum abordezi o astfel de metoda de cunoastere/evaluare? Cat de important este interviul online si cu ce difera un interviu online de un interviu de angajare clasic? Citeste raspunsurile la aceste intrebari mai jos, pentru a trece cu brio de toate tipurile de interviuri de angajare si de a obtine jobul dorit.

1. Seriozitate in toate… de la CV la interviul de angajare online

Modul de abordare a interviului de angajare online si a tuturor interactiunilor cu angajatorul trebuie tratat cu seriozitate, deoarece reflecta imaginea ca viitor angajat si poate reprezenta un plus pentru a obtine jobul sau, din contra, un minus, daca nu dai importanta intrebarilor din interviul online.

Interviul de angajare online:

  • nu are limita de timp in ceea ce priveste raspunsurile, avantaj pentru tine ca si candidat de a redacta raspunsuri optime;
  • angajatorul are posibilitatea unui prim contact in afara unui model de CV standard, avantaj pentru tine de a afisa o imagine profesionista;
  • contine intrebari deschise care iti ofera sansa de a raspunde liber si firesc, dar in acelasi timp atent la raspunsul conceput;
  • iti da posibilitatea de a-ti manifesta interesul pentru jobul la care aplici curriculum vitae;
  • iti permite sa afli temele majore de interes ale angajatorului si astfel sa te pregatesti pentru un interviu de angajare fata in fata.

2. Interviul online, la fel de important ca si CV-ul

Interviul de angajare online are importanta unei prime intalniri cu angajatorul. Compania cu oferte de locuri de munca care apeleaza la o astfel de metoda de selectie iti ofera oportunitatea de a trece de granitele unui model de CV si de a raspunde liber unor intrebarilor.

Prin interviul de angajare online recrutorul doreste sa afle:

  • care este gradul de cunostinte teoretice sau practice necesare pentru jobul vacant;
  • cat de compatibil esti cu valorile si cultura organizationala a companiei;
  • care sunt abilitatile tale de comunicare;
  • alte aspecte coerente, diferite de datele completate in curriculum vitae.

Atentie! Angajatorul te poate intreba, in cadrul interviului de angajare online, despre ablitatile de operare PC. Multi candidati raspund la aceasta intrebare de multe ori gresit, asa cum o fac uneori si in completarea sectiunii din curriculum vitae: “Da, am abilitati” sau pur si simplu “Da”. Printr-o astfel de intrebare a interviului de angajare online compania recrutoare doreste sa iti cunoasca abilitatile concrete de operare a PC-ul, mai precis programele pe care stii sa le folosesti optim pentru a efectua jobul pentru care esti angajat.

Interviul de angajare online este o forma de selectie si recrutare pe care angajatorii o folosesc din ce in ce mai des, de aceea este bine sa iei in serios o astfel de intalnire “neconventionala”.