ARTICOLE

Completeaza-ti CV-ul cu verbe de actiune!

Completeaza-ti CV-ul cu verbe de actiune!

Angajatorii cauta oameni activi care demonstreaza ca se tin de treaba si aduc profit. De aceea CV-ul si Scrisoarea ta de Intentie trebuie construite pe baza de asa numitelor verbe de actiune. Ele confera dinamism si sugereaza ca respectiva persoana ''nu doar zice, ci si face''. Aceste verbe si derivatele lor sunt folosite atat pentru a exprima deprinderi-aptitudini si cunostinte cat si atitudini.

Faptul ca ai fost ''responsabil cu'' anumite activitati incluse in fisa postului nu arata ca le-ai si facut. De aceea trebuie sa te exprimi direct: ''am negociat avantajos o serie de contracte aducand firmei un profit de...''. Cu alte cuvinte, demonstreaza care au fost responsabilitatile pe care le-ai indeplinit la locurile de munca anterioare prin actiunile pe care le-ai intreprins.

Exista cateva care suna bine in urechea oricarui angajator si care nu trebuie sa lipseasca din CV-ul sau Scrisoarea ta de Intentie. Iata o lista de verbe de actiune, grupate pe tipuri de activitati, pe care le poti folosi ca puncte de pornire in redactarea materialului tau de prezentare. Alege-le pe cele care se potrivesc domeniului tau:

Pentru managenent, supervizare si functii de coducere: (am) decis, dezvoltat, condus, implementat, initializat, imbunatatit, crescut profitul, consolidat, mentinut, stabilit, generat, evaluat, desemnat, dirijat, motivat, angajat, selactat.

Pentru functii ce necesita organizare, administrare: (am) planificat, administrat, monitorizat, organizat, pregatit, sistematizat, supravegheat, controlat, reorganizat, supervizat.

Pentru domenii care necesita comunicare si relatii cu oamenii: (am) promovat, colaborat, moderat, condus, negociat, redactat, formulat, prezentat.

Pentru lucru in echipa si colegialitate: (m-am) adaptat, familiarizat, (am) colaborat, asistat, antrenat, contribuit, cooperat, consiliat, incurajat, asigurat, ghidat, motivat, reprezentat, sustinut, m-am oferit voluntar.

Pentru domenii de cercetare sau care necesita creativitate: (am) creat, fondat, initializat, integrat, revizuit, analizat, clarificat, determinat, diagnosticat, evaluat, cercetat, solutionat, testat, investigat, asamblat, adaptat, construit, dezvoltat, programat, standardizat, imbunatatit.

Pentru domenii tehnice: (am) ajustat, aplicat, reglementat, realizat, instalat, mentinut, procesat, programat, controlat, adaptat, proiectat, dezvoltat, distribuit, editat.

Pentru domenii de informare, consultare: (am) rezolvat, solutionat, contactat, acordat consultanta, determinat, diagnosticat, interpretat, intervievat, procesat, revizuit, programat, studiat, verificat, analizat, inventariat, localizat, obtinut, acordat.

Pentru domeniul financiar: (am) administrat, analizat, echilibrat, dezvoltat, diminuat, planificat, verificat, calculat, identificat, inspectat, consultat, contabilizat, diagnosticat, revizuit, proiectat, redus cheltuielile.

Multe dintre aceste verbe sunt generale si transferabile de la un domeniu la altul. Fiecare loc de munca in parte necesita o combinatie de diverse cunostinte, aptitudini generale cum ar fi: capacitatea de analiza, selectie, decizie, comunicare si lucru in echipa si creativitate.

De asemena, fiecare job in parte prezinta particularitati, cum ar fi, de exemplu: capacitatea de a face fata unor situatii neprevazute, cunoasterea si intelegerea tipurilor de produse si a cerintelor privind transportul si depozitarea acestora, samd.